Dél-Koreában négy hónap után beadható az emlékeztető oltás

Szöulban és környékén egyre zsúfoltabbak a kórházak, az intenzív osztályos ágyak hetven százaléka foglalt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 17. 13:23
A woman wearing a mask to prevent contracting the coronavirus reacts as employees from a disinfection service company sanitize a traditional market in Seoul
Hétfőn hatszáz új megbetegedést jelentettek a távol-keleti országban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romló járványügyi mutatók miatt Dél-Korea úgy döntött, hogy hat helyett már négy hónap elteltével be lehet adni a koronavírus elleni emlékeztető oltást a legidősebbeknek – közölték a helyi hatóságok szerdán. Bár az ázsiai országnak kiterjedt teszteléssel és kontaktkutatással sikerült viszonylag alacsonyan tartania a fertőzöttek számát, a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok novemberi enyhítése óta azonban egyre több a súlyos eset.

Dél-Korea felnőtt lakosságának több mint kilencven százalékát beoltották, de az idősek körében egyre nő az úgynevezett „áttöréses esetek” száma, amikor a teljes beoltottság után két héttel megfertőződnek, ami többletterhet ró az egészségügyi rendszerre.

A járványügyi hatóság (KDCA) ezért úgy döntött: a legalább hatvanéves koreaiak, valamint az idősotthonokban és más, fertőzésveszélyes intézményekben dolgozók hat hónap helyett már négy hónap múlva beadathatják maguknak az emlékeztető oltást. Az ötvenes éveikben járóknak és a katonáknak, rendőröknek, tűzoltóknak pedig öt hónapot kell várniuk az emlékeztető oltásra. A járványügyi hatóság vezetője szerint azért döntöttek az utolsó oltástól eltelt időintervallum csökkentése mellett, mert az idősebbek körében a vakcina beadását követő négy hónap után jól láthatóan megemelkedett az áttöréses esetek száma.

A szakértő szerint a delta variánssal szembeni immunitás egyre alacsonyabb az idő előrehaladtával.

A dél-koreai egészségügyi hatóságok kedden közölték, hogy a teljesen beoltottaknak kevesebb mint egy ezreléke fertőződött meg koronavírussal két héttel a második oltás után. Százezer beoltottra mindössze 99,2 fertőzött jutott, de a nyolcvan évnél idősebbek esetében 183,4 ember fertőződött meg százezer beoltott közül. Dél-Koreában 3187-tel nőtt a fertőzöttek száma kedden, a súlyos eseteké pedig 522-vel emelkedett. A héten regisztrált új súlyos esetek több mint 82 százaléka az idősebb korosztályból került ki. Egy hónappal korábban ez az arány még 65 százalék volt – hívta fel a figyelmet a KDCA.

Szöulban és környékén egyre zsúfoltabbak a kórházak, és az intenzív osztályos ágyak hetven százaléka foglalt.

A járványügyi hatóságok jelezték: újra szigorításokra lehet számítani, ha országosan betelik az intenzív osztályos ágyak 75 százaléka, és egyéb tényezők miatt magas lesz a járvány berobbanásának kockázata. A KDCA várakozásai szerint csaknem 13,8 millió ember kaphatja meg az emlékeztető oltást az év végéig.

Borítókép: maszkot viselő nő és fertőtlenítést végző szakemberek egy szöuli piacon 2020. február 26-án (Fotó: Reuters/Kim Hong-Ji)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.