Elhalasztották az Antillákon az oltási kötelezettséget a zavargások miatt

A francia kormány december végéig meghosszabbítja a határidőt az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 27. 7:57
null
Le Gosier, 2021. november 22. Kigett autk Le Gosier teleplsen a francia Guadeloupe-szigeteken 2021. november 21-n. A francia tengerentli terleten napok ta tiltakoznak a jrvnygyi korltozsok miatt, a tntetk barikdokat emeltek, gyjtogattak, valamint zleteket fosztottak ki. A francia kormny kzlte, hogy 200 rendrt kld Guadeloupe-ra, hogy segtsenek a zavargsok megfkezsben. MTI/AP/Elodie Soupama Fotó: Elodie Soupama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kormány december 31-re halasztotta az Antillákon a koronavírus-járvány elleni oltási kötelezettséget az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára, miután 

az intézkedéssel szembeni tiltakozásokból kinőtt általános szociális mozgalom néhány napja zavargásokká fajult. 

A Franciaországhoz tartozó karibi szigeteken, Guadeloupe-on és Martinique-on a kötelező oltás ellen hetek óta tartó tüntetések fokozatosan alakultak át – a jelentős munkanélküliség és szegénység miatt – szociális követeléseket is magukban foglaló társadalmi megmozdulássá. 

A tüntetők már az üzemanyag-áremelés és az infláció ellen is tiltakoznak.

A kedélyek megnyugtatására Olivier Véran egészségügyi és Sébastien Lecornu tengerentúli ügyekért felelős miniszter pénteken közös közleményben jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja az oltási kötelezettség határidejét az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára. Az anyaországban szeptember 15-ig kellett felvenniük az ágazatban dolgozóknak az oltás két adagját.

A szigeteken a megmozdulások az elmúlt napokban számos erőszakos cselekményhez, barikádépítéshez, üzletek kifosztásához, egyes helyeken lövöldözéshez is vezettek. Guadeloupe fővárosában, Pointe-á-Pitre-en a parti őrségtől fegyvereket loptak el november 20-ra virradó éjjel, míg Martinique székhelyén, Fort-de-France városában péntekre virradó éjjel rendőrökre és újságírókra lőttek.

A rendőrség közlése szerint tíz rendőr megsérült, ötre rálőttek, öt másikat pedig különféle tárgyakkal dobáltak meg. Négy újságíróra, köztük az AFP francia hírügynökség fotósára és a BFM hírtelevízió munkatársaira is rálőttek motorozó férfiak Fort-de-France egyik kihalt utcáján, amikor felvételeket készítettek egy távolban égő barikádról.

– Ezeket a szélsőségesen súlyos cselekményeket egyhangúlag és egyértelműen el kell ítélni

− hangsúlyozta pénteken Jean Castex miniszterelnök. A belügyminisztérium azt közölte az AFP-vel, hogy legalább tíz embert előállították az éjszakai erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. Gabriel Attal kormányszóvivő elmondta: a zavargások kezdete óta a két tengerentúli megyében csaknem 150 embert állítottak elő.  

A francia kormány eközben tárgyalásokat kezdett a szakszervezetekkel és a helyi önkormányzati vezetőkkel a válság megoldására. Guadeloupe-on a helyi képviselők a tengerentúli miniszter látogatását kérték, aki megígérte, hogy hamarosan a szigetre látogat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a látogatás „nem történhet nyomásra, és pontos és kölcsönös kötelezettségvállalások mellett” kell megszervezni.

A karibi térségben jóval alacsonyabb az életszínvonal, mint Franciaország európai területén. Guadeloupe-on a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, és 19 százalékos a munkanélküliségi ráta. Martinique-on csak 12,4 százalékos volt a munkanélküliség 2020-ban, de ott is csaknem harmincszázalékos a szegénységben élők aránya, s ez a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerint több mint kétszerese az országos átlagnak.

Borítókép: Kiégett autók Le Gosier településen a francia Guadeloupe-szigeteken 2021. november 21-én (Fotó:  MTI/AP/Elodie Soupama)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.