időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Harmincnapos szükségállapotot hirdetett ki a cseh kormány

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.25. 18:54 2021.11.25. 21:24
Harmincnapos szükségállapotot hirdetett ki a cseh kormány

Csehországban csütörtök éjféltől harmincnapos szükségállapotot hirdetett ki a kormány – jelentette be Andrej Babiš miniszterelnök csütörtökön a kormányülés szünetében. A kormányfő a szükségállapot kihirdetését a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta.

A betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban

– mutatott rá Andrej Babiš.

Másfelől a kormány rendkívüli ülésén új óvintézkedésekről is dönt, amelyeket szükségállapot nélkül nem lehetne bevezetni. A kormány döntése alapján péntektől kezdve Csehországban este tíztől reggel ötig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóegységek, és ételt csak elvitelre adhatnak majd ki. Minden közterületen tilos lesz az alkoholfogyasztás. Betiltották a karácsonyi vásárok, piacok megrendezését is, a karácsonyfák és a halak árusításának kivételével. Az egész évben üzemelő vásárok, piacok azonban továbbra is nyitva maradnak. A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken – társasági összejövetelek, bálok – a résztvevők maximális számát száz főben korlátozták. A temetéseken való részvétel nincs korlátozva. A tömeges rendezvények résztvevőinek kötelezően be kell mutatniuk a Covid–19 elleni oltás felvételéről szóló igazolást, illetve, hogy a betegségen hat hónapnál nem régebben átestek.

Az intézkedések célja minél inkább megfékezni a koronavírus-járvány terjedését

– szögezte le Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Cseh médiajelentések szerint a helyzet leginkább a morvaországi régiókban súlyos. Csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget szállítottak Prágába, mert Brünnben már nincs számukra hely. A járvánnyal összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban: először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással idén április közepéig. A hatályos törvények szerint a kormánynak a szükségállapot kihirdetéséről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely ezt jóváhagyja, de meg is szüntetheti.

Csehországban november eleje óta gyorsan emelkedik a napi igazolt koronavírus-fertőzések száma. Kedden rekordszámú, majdnem 26 ezer új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések.

A kórházakban jelenleg 5900 beteg van, közülük 850 állapota az orvosok szerint súlyos. Ezen a téren a legrosszabb helyzet márciusban volt, amikor 9500 embert kezeltek a kórházakban, közülük kétezret az intenzív osztályokon. Orvosok szerint a mostani magas napi fertőzésszám a betegek számában mintegy két héten belül mutatkozik meg.

Borítókép: Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazottak egy helikopterrel szállított koronavírussal fertőzött beteget visznek kórházba Prágában 2021. november 25-én, a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)