Helyreállt a nyugalom a Salamon-szigeteken

Az ausztrál miniszterelnök kijelentette: a helyzet még nagyon ingatag, de vannak tervek a nyugalom fenntartására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 28. 11:31
MORRISON, Scott
Honiara, 2021. november 25. Scott Morrison ausztrl miniszterelnk sajttjkoztatt tart Canberrban 2021. november 25-n. Az ausztrl kormnyf bejelentette, hogy diplomatkat, katonkat s rendrket kld a Salamon-szigetekre, hogy segtsk megfkezni a korbban kitrt zavargsokat. Manasseh Sogavare Salamon-szigeteki miniszterelnk elz nap kijrsi tilalmat rendelt el a fvrosban, miutn tntetk meg akartk rohamozni a parlamentet s a kormnyf lemondst kveteltk. MTI/AP/AAPIMAGE/Lukas Coch Fotó: Lukas Coch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreállt a nyugalom a Salamon-szigeteken, ahol az utóbbi napokban zavargásokba torkollt tüntetések zajlottak 

 –közölte vasárnapra virradóra a The Solomon Star című helyi lap.

 Az újság beszámolója szerint a Salamon-szigeteki vezetés kérésére érkezett ausztrál és Pápua Új-Guinea-i katonák és rendőrök segítettek Honiarában a rendteremtésben. A műveletek a vasárnap kora reggeli órákban kezdődtek a főváros azon térségeiben, amelyek különösen megszenvedték az elmúlt napok történéseit. A Reuters globális hírügynökség birtokába került felvételeken nehéz munkagépeket lehetett látni, amelyekkel eltakarították a törmeléket a kiégett üzletekből. Az egyik boltban három elégett holttestet fedeztek fel.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy

 egy további ausztrál rendőrségi kontingens fog vasárnap megérkezni a Salamon-szigetekre. 

Mint fogalmazott, annak ellenére, hogy a helyzet még nagyon ingatag, vannak tervek a nyugalom fenntartására. Honiara kínai negyede tüntetések, fosztogatások és gyújtogatások helyszíne volt az utóbbi napokban. Az országot 2000 óta vezető Manasseh Sogavare miniszterelnök lemondását követelő tiltakozók a parlamentet, egy rendőrőrsöt és több üzletet is megtámadtak. A helyi rendőrség pénteken figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a miniszterelnök rezidenciája felé tartó tüntetőket. A rendbontásokban három ember életét vesztette és tüntetők tucatjait állították elő, s a városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Sogavare pénteki nyilatkozatában közölte: a külföldről bátorított erőszak hátterében kizárólag az áll, hogy vannak, akiknek nem tetszik, hogy kormány 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinghez kezdett közeledni. A kormányfő ugyanakkor nem nevezte meg, hogy pontosan kikre gondol.

Borítókép: Az ausztrál kormányfő bejelentette, hogy diplomatákat, katonákat és rendőröket küld a Salamon-szigetekre, hogy segítsék megfékezni a korábban kitört zavargásokat (Fotó: MTI/AP/AAPIMAGE/Lukas Coch)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.