időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Kevin Spacey 31 millió dollárt fizethet a Kártyavárnak okozott kárért

Forrás: MTI
2021.11.23. 13:07 2021.11.23. 13:47
Kevin Spacey 31 millió dollárt fizethet a Kártyavárnak okozott kárért

Kevin Spaceynek és produkciós cégének több mint harmincmillió dolláros (tízmilliárd forintos) kártérítést kell fizetnie a Kártyavár című sorozatot gyártó stúdiónak a veszteségekért, amelyek akkor érték a céget, amikor a színészt szexuális zaklatás vádja miatt el kellett távolítani a szériából.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jogerős bírósági határozat szerint Spacey megsértette szerződésében a professzionális magatartásra vonatkozó követelményeket, amikor „a sorozat öt évadjában dolgozó stábtagok felé bizonyos magatartást tanúsított”, miközben színészként és executive producerként is velük dolgozott.

A bírósági dokumentumok szerint a Kártyavárt készítő MRC stúdiónak el kellett bocsátania Spaceyt, emiatt le kellett állítania a sorozat hatodik évadját, újraírni a forgatókönyvet Spacey karaktere nélkül, és a tervezett 13 epizódról 8 epizódra rövidíteni az évadot, hogy betartsák a határidőket. Mindez pedig több tíz millió dolláros veszteséggel járt.

Az MRC hétfőn kiadott közleményében kiemelte, hogy munkatársaik és a munkakörülmények biztonságát tartották szem előtt, ezért törekedtek az elszámoltathatóságra.

Spacey jogi képviselői korábban azt hangsúlyozták, hogy a színész tettei nem játszottak lényeges szerepet a műsor veszteségeiben.

A bírósági ítélet több mint három éven át tartó jogi csatározás után született meg. A bírósági eljárás tanúvallomásait és a vita többi részét sem hozták nyilvánosságra.

Spacey fellebbezett a hétfői döntés ellen.

A 62 éves Oscar-díjas színész pályafutása a 2017-ben ellene felmerült szexuális zaklatási vádak miatt félbeszakadt. A színészt többen is megvádolták, köztük Anthony Rapp, aki azt állította, hogy a nyolcvanas években, amikor még csak 14 éves volt, Spacey kihasználta és szexuálisan zaklatta egy partin.

A színész ellen indult független vizsgálatok kiderítették, hogy a vele dolgozók széles körben szexuális zaklatásnak voltak elszenvedői.

Spaceyt a botrány kirobbanása után a Kártyavár című Netflix-sorozatból és számos más produkcióból is eltávolították.

Az egyetlen büntetőeljárást, amelyet szexuális szeméremsértés miatt indítottak ellene, miután állítólag egy 18 éves férfit molesztált, 2019-ben megszüntették.

Borítókép: Kevin Spacey színész (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.