Közösen szólította fel oltásra a cseheket a távozó és az új kormányfő

A politikusok szerint a kórházakban az egészségügyi személyzet kapacitását is növelni kell.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 30. 18:00
ZEMAN, Milos; FIALA, Petr
Lny, 2021. november 28. Petr Fiala, a cseh Polgri Demokratikus Prt elnke sajtrtekezletet tart, miutn Milos Zeman cseh llamf kormnyfv nevezte ki a kzp-csehorszgi Lnyban 2021. november 28-n. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen szólította fel a cseheket a koronavírus elleni oltás felvételére Andrej Babiš ügyvezető és Petr Fiala kinevezett kormányfő kedden Prágában.

Babiš és Fiala együtt állt ki sajtóértekezleten az Orvosok segítik Csehországot nevű kezdeményezés támogatására, amelynek keretében egy hét alatt egymillió embert szeretnének beoltani az emlékeztető, harmadik adaggal. Radek Mounajjed, a kezdeményezés egyik elindítója azt mondta: oltóanyagból jelenleg van elég Csehországban, de kevés az erre rendszeresített egészségügyi személyzet, ezért külső segítségre lenne szükségük. A kezdeményezők felszólították mások között a háziorvosokat, hogy munkaidejük egy részét a következő időszakban fordítsák oltásra, a folyamat általános felgyorsítására.

A projekt célja, hogy hatékony segítséget nyújtsunk a kórházaknak és az oltóközpontoknak. További orvosokat kell megnyernünk, hogy vállalják az oltást

− jelentette ki Babiš. Úgy vélte: a nagyvárosokban működő speciális oltóközpontok napi kapacitását mintegy 150 ezerre kellene emelni a jelenlegi százezerről. A háziorvosok hetente mintegy nyolcvanezer adag oltóanyagot adnak be, amelyet szintén jelentősen meg kellene emelni − tette hozzá.

A helyzet komoly, ezért egyesítettük erőinket a jó cél érdekében

− magyarázta Fiala a két kormányfő közös kiállását, ami szokatlan az ország történetében. „Szükség van a még be nem oltottak megszólítására” − szögezte le. Hozzátette: közös érdek, hogy minél többen vegyék fel az oltást. Felmérések azt mutatják, hogy a két adaggal beoltottak kétharmada igényli a megerősítő harmadik dózist is.

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,4 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, a harmadik adagot pedig több mint nyolcszázezren kapták meg. Múlt péntek óta Csehországban újra szükségállapot és számos, a mindennapi életet korlátozó óvintézkedés van érvényben.

Petr Fialát, az októberi választásokon győztes Spolu koalíció vezetőjét vasárnap nevezte ki kormányfőnek Miloš Zeman államfő. Babiš mozgalma, az ANO, miután vereséget szenvedett a választásokon, ellenzékbe vonul. Az új kormány hivatalba lépése december közepére várható.

Borítókép: Petr Fiala, a cseh Polgári Demokratikus Párt elnöke sajtóértekezletet tart, 2021. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.