Májzsugorodása van a cseh államfőnek

Miloš Zeman még legalább három-négy hétig kórházi kezelésre szorul.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 06. 10:09
Milos Zeman
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 10: Czech President Milos Zeman opens the commemorative event for COVID-19 victims at the Prague Castle in Prague, Czech Republic on May 10, 2021. Nearly 30,000 candles will be lit at castle courtyards, each for one infected person who died in Czech Republic. Lukas Kabon / Anadolu Agency (Photo by Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miloš Zeman cseh államfőnek májzsugorodása van

– jelentette ki Pavel Pafko sebészprofesszor az elnök kezelését felügyelő orvosi konzílium tagja a cseh közszolgálati rádiónak adott interjúban péntek este.

A 77 éves cseh államfő, akit október 10. óta kezelnek a prágai Központi Katonai Kórházban, néhány órával korábban a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban azt mondta: teljesen normálisan érzi magát, mert nincs olyan nyomás alatt, mint korábban. 

Állapotom abból ered, hogy nincs étvágyam és rossz az emésztésem. A kórházi orvosok kezelései azt eredményezték, hogy most már teljesen normálisan érzem magam

– jelentette ki a rádióban Miloš Zeman.

Ami az étvágytalanságot illeti, ez az egyik jellemzője a máj megbetegedésének. Az étvágytalanság, a súlyveszteség az ilyen megbetegedés tipikus jellemzői

– magyarázta a neves orvosprofesszor. Igennel válaszolt a műsorvezető megjegyzésére, miszerint Zemannak májzsugorodása van. Kifejtette, hogy a májzsugorodásnak hosszú ideig nincsenek különösebb tünetei. A sebész, aki korábban a néhai államfőt, Václav Havelt is műtötte, hozzátette: – Ha jól tájékoztattak, akkor kórházi kezelése alatt az elnök alkoholt nem iszik.

Pavel Pafko elmondta, hogy az államfő állapota kórházi kezelése alatt javult. Miroslav Zavoralra, a kórház igazgatójára és az elnök kezelőorvosára hivatkozva Pafko azt mondta, hogy Miloš Zeman még legalább három-négy hétig kórházi kezelésre szorul. Hasonlóan nyilatkozott a Právo című cseh napilapnak szombaton Tomás Zima, az orvosi konzílium elnöke. Szerinte az elnök egyelőre csak részben képes ellátni feladatait. – Kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy az elnök még nem képes teljes erővel dolgozni. Bizonyos dolgokat azonban elvégez. Minden tőle függ – fejtette ki a Károly Egyetem volt rektora.

Borítókép: Miloš Zeman cseh államfő 2021. május 10-én a prágai prágai várban nyitja meg a Covid–19 áldozatainak emlékére rendezett megemlékezést. (Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.