időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Mától országos kijárási tilalom van érvényben Szlovákiában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.25. 09:26 2021.11.25. 10:00
Mától országos kijárási tilalom van érvényben Szlovákiában

Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől Szlovákiában, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid–19-járványt.

A kórházakban ápolt koronavírusos páciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága.

A kormány csütörtöktől három hónapra szükséghelyzetet rendelt el, amelynek értelmében két hétre kijárási tilalmat is bevezetnek – közölte a kormány ülése után Eduard Heger miniszterelnök. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ez alól kivételt képez a munkába járás, az iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre, illetve tesztelésre való elmenetel. A kormány határozottan ajánlja a távmunkát. A kijárási tilalom nem vonatkozik a temetésekre, esküvőkre és keresztelőkre.

Együtt kell tartanunk a társadalmat. A helyzet komoly

– mondta a kormányfő, aki szerint nagyon fontos az egység az oltottak és az oltatlanok, a kormány és az ellenzék között, valamint a társadalom egészében. A korlátozások – amelyek egyebek mellett az éttermeket és a nem alapvető szükségleteket kielégítő cikkeket árusító üzleteket érintik – az oltottakra és a nem oltottakra egyaránt vonatkoznak – idézte a TASR szlovák hírügynökség Richard Sulík gazdasági minisztert. Az iskolák nyitva maradnak, és kötelezővé kívánják tenni a tesztelés az oktatási intézményekben.

Tíz nap múlva újból értékeljük a helyzetet

– mondta újságíróknak Sulík.

Eduard Heger elmondta: az esetleges későbbi enyhítések csak az oltottakra, illetve a Covid–19-betegségből felgyógyultakra vonatkoznak majd. Idén már voltak érvényben hasonló korlátozó intézkedések Szlovákiában a járvány előző hulláma idején. Az intézkedések a külföldről beutazókra is kötelezőek.

Azért kerültünk ebbe a helyzetbe, mert nem tartották be ezeket az intézkedéseket

– mutatott rá a kormányfő. Heger szerint a szlovák korlátozások szigorúbbak, mint a szomszédos Ausztriában elrendelt járványügyi intézkedések. Legutóbb tavaly október 1-jétől idén május 14-ig volt érvényben szükséghelyzet Szlovákiában.

Szlovákiában kedden, először a járvány kezdete óta, több mint tízezer napi új fertőzöttet jelentettek, a kórházban ápoltak száma az egészségügyi minisztérium szerint elérte a kritikus szintet,

ami azt jelenti, hogy korlátozzák az egyéb ellátásokat, és esetlegesen külföldi segítséget is kérnek. Az Our World in Data című tudományos online kiadvány szerint Szlovákiában nő a leggyorsabban a világon az új fertőzöttek száma a lakosság számához viszonyítva: az elmúlt héten 1 millió lakosra 13 080 fertőzött jutott. Szlovákia után a lista élén több más európai ország áll.

Az 5,5 milliós Szlovákia lakosságának kevesebb mint 50 százaléka (47) vette fel a védőoltást: ez a harmadik legalacsonyabb arány az Európai Unión belül, a fertőzöttek és a kórházban ápoltak többségét pedig oltatlanok teszik ki.

A kórházban ápolt koronavírusos fertőzöttek száma elérte a 3200-at, megközelítve a járvány legutóbbi tetőzésekor regisztrált mintegy 3800-at.

Borítókép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)