időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Mégsem mond le Észak-Macedónia miniszterelnöke

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.10. 12:14 2021.11.10. 14:59
Mégsem mond le Észak-Macedónia miniszterelnöke

Zoran Zaev északmacedón miniszterelnök elhalasztotta a korábban bejelentett lemondását addig, amíg nem stabilizálódik országa helyzete – közölte szerdán a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A Zaev irányította Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezetése kedd este tárgyalt a kialakult helyzetről, és a pártvezetés úgy döntött, nem jött még el az ideje annak, hogy a miniszterelnök lemondjon a kormány vagy a párt irányításáról.

Az indoklás szerint Zoran Zaev a lemondással megvárná a decembert, amikor kiderülhet, megkezdi-e az Európai Unió a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet–Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO–DPMNE)  elnöke vasárnap közölte, meg kell vizsgálni, hogy mely pártok vannak többségben a parlamentben, és azoknak kell kormányt alakítaniuk. Ezért az ellenzék a kormány elleni bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amelynek vitája csütörtökön kezdődik a parlamentben.

Észak-Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és csak kevés településen tudtak nyerni. Zoran Zaev ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előre hozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére. A VMRO–DPMNE szerint viszont igenis meg kell kérdezni az embereket, kit szeretnének az ország élén látni, mert az önkormányzati választás eredménye alapján nem a szociáldemokratákat.

Zoran Zaev 2017 óta volt Észak-Macedónia miniszterelnöke, és vezetése alatt nyílt meg a lehetőség az ország előtt az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, miután kormánya rendezte Görögországgal az évtizedek óta tartó névvitát. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak, viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz. A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták csak egy hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett. A hétfőn benyújtott bizalmatlansági indítványt 61 képviselő írta alá.

Borítókép: Zoran Zaev északmacedón miniszterelnök 2021. október 31-én bejelentette lemondását a miniszterelnöki posztról és az SDSM Párt éléről, miután pártja vereséget szenvedett a helyhatósági választások második fordulójában (Fotó: EPA/Georgi Licovski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.