Michel Barnier: A bevándorlás kicsúszott a kezünkből

A politikus bevándorlási moratóriumot rendelne el és egyes településeken katonákat járőröztetne.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 10:13
null
FRANCE-POLITICS-LR Fotó: PASCAL GUYOT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország elveszítette az ellenőrzést a bevándorlás felett, és az országban a büntetlenség érzése uralkodott el Michel Barnier francia elnökjelölt-aspiráns, az Európai Unió volt Brexit-főtárgyalója szerint. A francia politikus, aki ötödmagával verseng a jobbközép Köztársaságiak (LP) párt elnökjelöltségéért a 2022. évi választásokon, a Reuters brit hírügynökségnek kedd este adott interjújában sajnálkozott amiatt, hogy Franciaország „nagyot hanyatlott”. Úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök vezetői stílusa túlságosan arrogáns és egyetlen célt tart szem előtt, ezzel pedig szítja a megosztottságot.

A bevándorlás kicsúszott a kezünkből. Már nincs garancia a biztonságunkra. Büntetlenség és bizonytalanság érzése uralkodik szerte az országban

– fogalmazott a politikus.

Barnier szerint bevándorlási moratóriumot kellene elrendelni, amíg rögzítik az európai és franciaországi – jelenleg bizonytalan – migrációs szabályokat. A politikus katonákat szeretne járőröztetni egyes településeken, ahol a rendőrség kezéből kicsúszott az ellenőrzés, és népszavazást szorgalmaz a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére. A mérsékelt jobbközép politikus elutasította azt a feltételezést, hogy konzervatív szavazókat szeretne visszahódítani a radikális jobboldali Marine Le Pen és Éric Zemmour táborából.

Az ország problémáival foglalkozom

– mondta.

Macron kormánya elutasította azt a vádat, hogy elveszítette az ellenőrzést a Franciaországba érkező külföldiek száma felett. Az INSEE hivatalos statisztikai hivatal szerint azonban jelentősen növekszik a bevándorlók száma, már a 2000-es évek elejétől. Az INSEE hivatalos adatai szerint 2020-ban 272 ezer bevándorló érkezett Franciaország területére, míg 2016-ban, a szocialista Francois Hollande elnökségének utolsó évében 259 ezer, a konzervatív Nicolas Sarkozy elnöksége idején, 2010-ben pedig 211 ezer. A Köztársaságiak népszerűségi listáját Xavier Bertrand, az Hauts-de-France régió regionális tanácsának elnöke és Valérie Pécresse, az Ile-de-France régió regionális tanácsának elnöke vezeti, de a Reuters szerint Michel Barnier is esélyes lehet. A párt elnökjelölt-aspiránsai kijelentették, bárkit támogatnak, aki megnyeri a jövő heti előválasztást. A szavazni kívánó regisztráltak száma megkettőződött az elmúlt hetekben és megközelíti a 150 ezret.

Borítókép: Michel Barnier francia elnökjelölt-aspiráns, az Európai Unió volt Brexit-főtárgyalója (Fotó: AFP/Pascal Guyot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.