Nyugat-Európát sem kíméli a negyedik járványhullám

Maszkviseléssel és a védettségi igazolványok kiterjesztésével próbálják megállítani a vírus terjedését.

2021. 11. 05. 18:02
null
Mannheim, 2020. október 30. Védőmaszkos járókelő a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár félmillióan is életüket veszthetik a koronavírus-járvány következtében február elsejéig – figyelmeztetett csütörtökön a WHO európai regionális irodájának igazgatója. Hans Kluge közölte, az elmúlt négy hétben 55 százalékkal emelkedett az új esetek száma. Szerinte ez az alacsony átoltottságnak, valamint a hatékony megelőző intézkedések hiányának tudható be. Európában és Közép-Ázsiában körülbelül egymilliárd dózist adtak be, azonban még mindig sokan vannak, akik csak az első adagot kapták meg vagy egyáltalán nincsenek beoltva.

Az igazgató szerint ha az említett régiók társadalmának 95 százaléka viselne maszkot, akkor akár 188 ezer emberéletet is meg lehetne menteni.

Az új fertőzöttek számának növekedése miatt az elmúlt napokban számos nyugat-európai ország döntött úgy, hogy ismét szigorítani fog az eddig bevezetett járványügyi intézkedéseken. Németországban csütörtökön rekordszámú, 2020 óta nem tapasztalt új esetet, 33 949-et regisztráltak. Jens Spahn, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere már előrevetítette, milyen további korlátozásokra lehet számítani, ha tovább romlik a helyzet. Többek között életbe léphet a „2G” rendszer, ami azt jelenti, hogy az oltatlanok nem látogathatják a különböző közösségi helyeket, mint például az éttermeket vagy a bárokat. Jelenleg a „3G” szabályozás van életben, amely negatív teszt birtokában lehetővé teszi a belépést oltatlanoknak is. A 16 tartomány egészségügyi miniszterei csütörtökön és pénteken tanácskoztak a további intézkedések bevezetéséről, azonban vannak olyan tartományok, melyek már most is szigorítottak a hatályos korlátozásokon. Hessenben például új tesztkövetelményeket vezetnek be azoknak, akik kórházakat vagy idősotthonokat látogatnának, Bajorország déli részein pedig kötelezővé tették a maszkviselést az iskolákban. Spahn kiemelte,

az oltottak és felépültek számára nem terveznek korlátozó intézkedéseket bevezetni.

Hasonló a helyzet Ausztriában is, ahol pénteken 9388 új esetet jelentettek, ami a második legmagasabb érték a járvány tavaly tavaszi kitörése óta. A kormányzat védekezési terve az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek számához köti a további intézkedéseket. Eszerint ötszáz főnél az oltatlanok nem látogathatják a kávézókat és éttermeket, valamint további közösségi helyeket. Amint ez a szám eléri a hatszázat, kijárási tilalomhoz hasonló korlátozásokat vezetnek be az oltatlanoknak. Jelenleg 352 koronavírusos beteget kezelnek intenzív osztályon, azonban az elmúlt tíz nap tendenciáit figyelembe véve hamar elérhetik az ötszázas határt. Bécsben a legalacsonyabb a fertőzési arány, itt a város vezetése alapvetően szigorú intézkedéseket vezetett be, azonban a főpolgármester szerint jövő hétvégén várhatóak újabb szigorítások.

Védőmaszkot viselő utasok távoznak a németországi Passauból érkező turistahajóról Bécs egyik kikötőjében 2021. október 28-án. Fotó: Christian Bruna/MTI/EPA

Franciaországban a jelenlegi helyzet nem annyira súlyos, mint az említett országokban, ugyanakkor itt is lassú, de folyamatos növekedést mutatnak a fertőzöttségi adatok. Az országban még csak regionális szabályozások vannak érvényben, például minden olyan megye iskoláiban kötelezővé teszik a maszkviselést, melyekben a százezer főre jutó megbetegedések száma meghaladja az ötvenet. A kevésbé drasztikus számokhoz hozzátartozik, hogy az országban nyár közepe óta érvényben van a zöldkártya – negatív tesztet, oltást vagy a vírusból való felépülést igazoló „útlevél” –, ehhez kötötték bárok, éttermek szolgáltatásait vagy éppen a vonaton való utazást.

 A viszonylag jó számok ellenére Gabriel Attal kormányszóvivő közölte, ha tovább romlik a helyzet, országos szintű korlátozásokra lehet majd számítani.

Szintén egyre nagyobb méreteket ölt a járványhelyzet Hollandiában is, ahol csütörtökön tízezernél is több új esetet regisztráltak. Mark Rutte kormányfő néhány nappal ezelőtt bejelentette, szombattól ismét kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, valamint csak oltási igazolással lehet látogatni a múzeumokat és más közösségi helyeket. Hasonló korlátozásokat vezettek be korábban Belgiumban is, ahol a szintén egyre több Covid-beteget regisztrálnak az egészségügyi hatóságok, csütörtökön 10 190 új fertőzöttet jelentettek.

Borítókép: Védőmaszkos járókelő a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.