Rezsicsökkentést követelnek a német városok

Az alacsony jövedelműek támogatására és adóreformra lenne szükség.

Mártonffy Attila
2021. 11. 02. 15:18
GERMANY-ENERGY-COAL-ENVIRONMENT Fotó: Ina Fassbender/AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre emelkedő energiaárak miatt a Német Városszövetség az alacsony jövedelműek fokozott támogatását, valamint az áram adó- és járulékrendszerének megreformálását követeli Berlintől. – Aggaszt bennünket, hogy a fűtési szezon előtt megdrágult az energia. A szövetségi kormánynak megemelt villanyáramár- és lakbértámogatással kellene segítenie a rászorulókat – fejtegette Helmut Dedy, a szervezet ügyvezető igazgatója a Rheinische Post német lap hasábjain. – Senkinek sem szabadna hideg lakásban ücsörögnie, csak mert nincs pénze fűtésre – tette hozzá. 

A probléma több mint 660 ezer háztartást érint Németországban, 153 ezret egyedül Észak-Rajna–Vesztfáliában.

Tavaly, miután megemelték az úgynevezett karbonadót, a szövetségi kormány kiegészítő támogatást ajánlott az alacsony jövedelmű családoknak, ennek részeként fűtésszámla-kompenzációt kaptak a lakástámogatásban részesülők. Dedy szerint ez az eljárás modellként szolgálhat az idei télen is.

Németországban az elmúlt évben drámai módon megnőttek a fűtési költségek, ráadásul az atomerőművek és egyéb szennyező erőművek nagy részének bezárásával jelenleg az EU-ban itt a legmagasabbak az áramárak, egy kilowattóráért átlagban 32 eurócentet kell fizetni. Számos háztartásban az árváltozás 25 százalékos áremelkedést jelentett tizenkét hónap alatt. 

Magyarországon egy kilowattóra áram 10,31 eurócentbe kerül, ami az európai átlag fele és a németországi ár harmada.

Október 15-én viszont a német szövetségi kormány bejelentette, hogy 2022. január 1-jétől 43 százalékkal, 3,72 centre csökkenti a megújuló energia termelésére és használatára ösztönző, jelenleg a lakossági energiaszámlákba beépített díjat, ezzel is csökkentve a szegényebb háztartásokra nehezedő terheket. Csakhogy szakértők szerint a fogyasztók nem nagyon fogják megérezni a könnyítést az árszerkezet bonyolultsága és a rendkívül magas nagykereskedelmi árak miatt. Hírügynökségi jelentések szerint a kieső összeget – mintegy 3,25 milliárd eurót – a költségvetésből pótolják majd.

Helmut Dedy szerint azonban a csökkentés mértéke nem elegendő, az egész „zöldadót” el kellene törölni. Kérdés persze, hogy mi várható a a szociáldemokraták (SPD), a zöldek, valamint a szabad demokraták (FDP) között formálódó kormánykoalíciótól? A pártok arról azonban nem szóltak, hogy a zöldadót mikor fogják teljes mértékben kivezetni, s ez után pedig ki és mivel pótolja a megújulóenergia-termelésből kieső összeget. A Német Városszövetség mindenesetre a folyamat felgyorsítására és az áramadórendszer reformjára sürgeti a leendő kormányt. A szervezet szerint a jelenlegi áremelkedések világossá tették, hogy az embereknek minél előbb függetlenedniük kell a fosszilis energiahordozóktól, illetve ezek hektikus ármozgásaitól. 

Mindeközben üzleti szervezetek is arra figyelmeztetnek, hogy a gáz és az áram árának masszív emelkedése a német gazdaság egészét is veszélyezteti.

Borítókép: Erőmű Németországban. Forrás: AFP/Ina Fassbender

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.