időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Skóciában tamponokat helyeznének el a férfi mosdókban

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2021.11.14. 18:47 2021.11.14. 20:04
Skóciában tamponokat helyeznének el a férfi mosdókban

Az LMBTQ-szervezet által készített 209 oldalas beadvány és az azt követő erőteljes lobbitevékenység hatására a kormány tervezi, hogy a transznemű köztisztviselők érdekében a férfi mosdókban is elhelyeznének női higiéniai termékeket – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

A skót kormány azt tervezi, hogy a transznemű köztisztviselők komfortérzetének növelése érdekében a férfiak számára fenntartott mosdókban tamponokat és egyéb, eredetileg nőknek szánt egészségügyi termékeket fognak elhelyezni. Az ötlet, hogy ezeket a termékeket a férfi mosdókban kell elhelyezni, a Stonewall LMBTQ-szervezet beadványából származik.

A Nicola Sturgeon által vezetett kormány a Daily Telegraph szerint vállalta, hogy higiéniai termékek nagy választékát fogja biztosítani a férfi mosdókban azokban a létesítményekben, ahol nem alakítottak ki a semleges neműeknek és a nemi átmenetben lévő személyeknek külön mosdót.

Mindezen lépéseket a skót kormány azért teszi, mert a Stonewall LMBTQ-szervezet által készített munkahelyi egyenlőségi indexen (WEI) a skót állami szervek évről évre rosszabbul szerepelnek, míg 2019-ben a rangsor 72. helyét foglalták el, addig 2020-ra a 127. helyre csúsztak vissza.

A WEI egy olyan lista, amelyet a Stonewall hozott létre és állít össze évről évre. Mérőszámként használják az LMBTQ személyek munkahelyi egyenlőségével kapcsolatban.

A skót kormány dolgozóinak azt is engedélyezték, hogy a Mr és a Mrs névelők helyett a Mx-et használják a személyzeti névjegyzékekben és a kormányzati adatbankban. A Stonewall szervezet nyomására korábban a kormány már egyéb lépéseket is tett a transz nemi identitás teljes elfogadása érdekében. A skót közszolgálat korábban támogatta az LMBTQ-szervezet indítványát, és törölték a szülési szabadságra vonatkozó szabályozásokból az anya szót, illetve az arra vonatkozó összes utalást – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)