Ukrajnában is készülnek a Belaruszból érkező migránsokra

A hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a határszakaszt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 10. 15:33
Grodno, 2021. november 8. Migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 8-án. A lengyel határnál összegyűlt nagy létszámú migránscsoport megkezdte erőszakos behatolási kísérletét Fehéroroszországból Lengyelországba és az Európai Unióba, de a lengyel biztonsági erők közlésük szerint a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják. MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov Fotó: Leonid Shcheglov Forrás: MTI/AP/BelTA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna megerősíti Belarusz felőli határát, felkészülve az onnan érkező migránsok esetleges hullámára

– közölte Jevhenyij Jenyin első belügyminiszter-helyettes szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

Szavai szerint jelenleg a határszakaszt teljesen az ellenőrzésük alatt tartják. 

A szomszédoknak tudniuk kell, hogy az ukrán határőrök felkészültek az ilyenfajta provokációkra. Már feltérképezték, hogy milyen valószínű irányok mentén juthatnak el a migránsok Ukrajnába

– jelentette ki a tisztségviselő. Közölte: megkezdték a határőség megerősítését létszámban és eszközökkel, hogy szükség esetén megfékezzék az „illegális bevándorlók beáramlását”. Ezen felül – tette hozzá – a határőrszolgálat speciális eszközökkel, drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel és szolgálati kutyákkal is fokozza a határvédelmet.

A Belarusszal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

A válság hétfőn éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránst kísértek a lengyel határra. Varsói közlés szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Lengyelország szögesdrótkerítést épített ki fehéroroszországi határán, hogy akadályozza az illegális bevándorlást. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden kijelentette, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által neki adott feladatokat hajtja végre, és figyelmeztetett, hogy a lengyel–fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti.

Lengyelország és a balti államok azzal vádolják a belarusz hatóságokat, hogy illegális migránsokat használnak fegyverként az Európai Unió elleni úgynevezett hibrid háborúban. Varsó, Vilnius, Riga és Tallinn felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen fel a fehérorosz vezetés ellen, amiért arra ösztönözi a külföldieket, hogy illegálisan lépjék át az Európai Unió határait.

Litvánia is hozzálátott egy szögesdrótkerítés kiépítéséhez a litván–fehérorosz határon, hogy megakadályozza a migránsok bejutását, Németország pedig vizsgálatot indított Aljakszandr Lukasenkával szemben az illegális bevándorlóknak az unióba áramlása miatt – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál, a belarusz Grodno környékén 2021. november 8-án (MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.