időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Ukrajnában is készülnek a Belaruszból érkező migránsokra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.10. 15:33 2021.11.10. 16:58
Ukrajnában is készülnek a Belaruszból érkező migránsokra

Ukrajna megerősíti Belarusz felőli határát, felkészülve az onnan érkező migránsok esetleges hullámára

– közölte Jevhenyij Jenyin első belügyminiszter-helyettes szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

Szavai szerint jelenleg a határszakaszt teljesen az ellenőrzésük alatt tartják. 

A szomszédoknak tudniuk kell, hogy az ukrán határőrök felkészültek az ilyenfajta provokációkra. Már feltérképezték, hogy milyen valószínű irányok mentén juthatnak el a migránsok Ukrajnába

– jelentette ki a tisztségviselő. Közölte: megkezdték a határőség megerősítését létszámban és eszközökkel, hogy szükség esetén megfékezzék az „illegális bevándorlók beáramlását”. Ezen felül – tette hozzá – a határőrszolgálat speciális eszközökkel, drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel és szolgálati kutyákkal is fokozza a határvédelmet.

A Belarusszal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

A válság hétfőn éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránst kísértek a lengyel határra. Varsói közlés szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Lengyelország szögesdrótkerítést épített ki fehéroroszországi határán, hogy akadályozza az illegális bevándorlást. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden kijelentette, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által neki adott feladatokat hajtja végre, és figyelmeztetett, hogy a lengyel–fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti.

Lengyelország és a balti államok azzal vádolják a belarusz hatóságokat, hogy illegális migránsokat használnak fegyverként az Európai Unió elleni úgynevezett hibrid háborúban. Varsó, Vilnius, Riga és Tallinn felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen fel a fehérorosz vezetés ellen, amiért arra ösztönözi a külföldieket, hogy illegálisan lépjék át az Európai Unió határait.

Litvánia is hozzálátott egy szögesdrótkerítés kiépítéséhez a litván–fehérorosz határon, hogy megakadályozza a migránsok bejutását, Németország pedig vizsgálatot indított Aljakszandr Lukasenkával szemben az illegális bevándorlóknak az unióba áramlása miatt – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál, a belarusz Grodno környékén 2021. november 8-án (MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov)