Üldöztetést szenvednek el a rasszizmus miatt megbélyegzett svéd diákok

A tanulók bűne csupán annyi volt, hogy banánokkal és majmokkal díszítették fel az iskola egyik folyosóját, ami a tanárok szerint rasszista. A díszítést szervező diákok közül többen teljesen összetörtek és elsírták magukat, miután rasszistának titulálták őket.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 11. 29. 14:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédországi Sollentuna városának egyik gimnáziumában évente megrendezésre kerül az úgynevezett spex hét, aminek keretében a diákok különböző, előre kijelölt témák szerint díszítik fel az iskolájuk folyosóit. Idén ez a téma a gyümölcs volt, amiből óriási botrány alakult ki, mivel a tanulók banánokkal és majmokkal dekorálták ki az egyik közlekedő helyiséget, ami több tanár szerint rasszista – számolt be a történtekről a Samnytt.se portálra hivatkozva a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A dekorálásban részt vevő diákokat nagyon rosszul érintették a vádak, többen összeomlottak és sírni kezdtek.

Azok között, akik megszervezték ezt a programot, voltak olyan diákok, akik elsírták magukat, és arról győzködtek minket, hogy egyáltalán nem voltak rossz szándékaik

– mondta Linus Nygren iskolaigazgató.

Az intézményvezető ezek után visszautasította az összes rasszista vádat. Nygren úgy véli, hogy az iskola vezetése nem láthatta előre, hogy a gyümölcs téma rasszista kapcsolódásokkal bír. Elmondása szerint csupán egy régi gyermekprogramot szerveztek meg, ami már hagyománynak számít a gimnáziumban. Továbbá az igazgató kifejtette, hogy nem a közösségimédia-felületeken keresztül rájuk nehezedő nyomás miatt szedték le a banános és majmos díszítést, hanem azért, mert végül engedtek néhány tanár kritikus véleményének.

Nygren sajnálja, ha valakit megbántott a dekoráció rasszista értelmezése, egyúttal felhívta arra is a figyelmet, hogy a kérdéses folyosót nem csak a bevándorló gyerekek használják.

Az egyik, a diákokat lerasszistázó tanár névtelenül ezt nyilatkozta:

sokféleképpen értelmezhető, de a dekorációnak rasszista felhangjai vannak, ami a sötét bőrűekkel szembeni rasszista sztereotípiáikon alapul. Ez azért problémás, mert egy olyan folyosóról beszélünk, ahol sok színes bőrű diák tölti a szüneteket.

Az arcát nem vállaló, névtelenséget kérő tanár a médiában bírálta az iskola vezetését is, és azt állította, hogy nem reagáltak elég gyorsan a problémára. A tanárnő elmondása szerint több kollégája is az iskola vezetéséhez fordult a dekorációk miatt, de nem hallgatták meg őket, továbbá kijelentette, hogy a banánokat és a majmokat csak azért szedték le, hogy az iskolát ne bélyegezzék rasszistának.

A V4NA hírügynökség eredeti tudósítása IDE kattintva érhető el.

Borítókép: V4NA/samnytt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.