Világszerte utcára vonultak a klímatüntetők

Sokan nem elégedettek a glasgow-i klímacsúcs eredményeivel.

2021. 11. 06. 19:46
Cop26 - Glasgow
PA-IMAGES/ Fotó: Andrew Milligan Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Skóciában javában tart még az ENSZ klímakonferenciája, közben világszerte tüntetnek a brit ernyőszervezet, a COP26 Koalíció felhívására: miután pénteken több ezer glasgow-i fiatalt szólítottak fel az éghajlati vészhelyzettel szembeni cselekvésre, szombatra megmozdulásokat terveztek – ahogy a szervezők fogalmaznak – az éghajlati igazságosság érdekében.

Tízezrek vonultak utcára Glasgow-ban. Fotó: Europress/AFP/Ewan Bootman

Szombaton Glasgow-ban több tízezer embert mozgatott meg az esemény, de a világ több pontján kétszáz felvonulást szerveztek: tüntetnek Londonban, Párizsban, Zürichben, Sydney-ben, sőt Nairobiban és Mexikóvárosban is. A demonstrálók a követeléseiket az úgynevezett „klímaigazságosság” koncepciója mentén fogalmazzák meg, amely azon alapul, hogy a globális felmelegedésért elsősorban a gazdag országok a felelősek, amelyek nagy mértékben bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, és a szegény országok szenvedik el a következményeket.

Szombaton többek között a párizsi a városháza előtt tüntettek, de Franciaországban Marseille-ben, Toulouse-ban, Nantes-ban vagy Rennes-ben is terveznek felvonulásokat.

Zürichben alig 150-en válaszoltak szombaton a klímasztrájkot hirdető felhívásra – tájékoztatott a Swissinfo svájci hírportál. A Helvetiaplatzon gyülekeztek a tüntetők, hogy tiltakozzanak a COP26 klímacsúcs ellen, mert szerintük azon semmiféle előrelépés nem tapasztalható. Lausanne-ban, a belvárosban szombat délután közel 500 ember gyűlt össze. Az Extinction Rebellion nevű szervezet tagjai, akik magukat egy decentralizált, nemzetközi és politikailag párton kívüli mozgalomnak titulálják, Brüsszelben arra kérték a járókelőket, hogy fussanak néhány percet a Place de la Monnaie-ra felszerelt futópadon. Sajtóinformációk szerint a szervezet 250 aktivistáját letartóztatták, miután a Rue de la Loi-t elfoglalták, az ellen tiltakozva, hogy a kormányzatok nem lépnek fel az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Sydney-ben és Melbourne-ben a szénkupacnak vagy Scott Morrisonnak, az ausztrál miniszterelnöknek beöltözött tüntetők egyszerűen csak vígjátéknak minősítették a glasgow-i klímacsúcsot, kormányfőjüket pedig „teljes szégyennek” nevezték.  Dél-Koreában mintegy 500 ember vonult végig a főváros, Szöul utcáin.

Persze Greta Thunberg svéd klímaaktivista sem állta meg, hogy ne fejtse ki véleményét. 

A Glasgow-ban tartott klímacsúcs kudarcot vallott!

 – summázta a csúcs eredményeit a Fridays for Future nevű nemzetközi mozgalom glasgow-i rendezvényén több ezer ember előtt. 

Mint mondta: „Egyértelmű, hogy a válságot nem tudjuk megoldani ugyanazokkal az eszközökkel, mint amelyek ide juttattak minket.” Greta Thunberg hozzátette: azonnali lépésekre lenne szükség a klímaválság megoldásához, méghozzá olyan drasztikusakra, amilyeneket a világ még nem látott. Az aktivista azt mondta, hogy ehhez képest a kéthetes klímacsúcson „csak a szokásos dolgokat” lehet látni a résztvevőktől, és ők valójában csak „kiskapukat gyártanak a saját hasznukra”. 

 

Borítókép: Performansz Glasgow-ban (Fotó: Reuters/Andrew Milligan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.