Visszaadta kormányalakítási megbízását Nicolae Ciucă

Romániában továbbra is az októberben megbuktatott Cîțu-kabinet kormányoz ügyvivőként.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 02. 9:44
IOHANNIS, Klaus; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2021. oktber 21. Nicolae Ciuca romn vdelmi miniszter (b) s Klaus Iohannis romn elnk kzs bejelentst tesz Bukarestben 2021. oktber 21-n. A romn llamf kormnyalaktsi megbzst adott a vdelmi miniszternek, miutn a Nemzeti Liberlis Prt (PNL) t javasolta a kormnyfi posztra a kormnyalaktsi trgyalsok msodik forduljban. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaadja kormányalakítási megbízását Romániában Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, mivel nem sikerült parlamenti többséget szereznie a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához – jelentette be Florin Cîțu pártelnök hétfőn, a PNL végrehajtó bizottsági ülését követően.

Közös sajtónyilatkozatukon Ciucă megerősítette: eleget tesz a testület felkérésének. A PNL végrehajtó bizottsága ugyanakkor azt javasolja a kedden összeülő országos tanácsnak: hatalmazza fel a párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy ne egy kisebbségi, hanem egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány megalakítása érdekében kezdjen tárgyalásokat valamennyi demokratikus párttal.

A PNL tehát továbbra is kizárja, hogy a nacionalista, oltásellenes szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyaljon, de rugalmasabb lesz a másik két parlamenti párttal 

– a Cîțu vezette jobbközép koalíciós kormányból szeptemberben kilépett és ezzel kormányválságot előidéző Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), illetve a legnagyobb frakciójú két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatandó tárgyalásokon.

Cîțu elhárította azt az újságírói kérdést, hogy továbbra is Ciucă marad-e a PNL kormányfőjelöltje. A pártelnök szerint erről a párt vezetősége a koalíciós tárgyalások függvényében később dönt. 

A jobbközép PNL–USR–RMDSZ koalíció esetleges helyreállítását most már az is nehezíti, hogy időközben Ludovic Orban, a szeptemberben leváltott volt PNL-elnök és több mint tíz híve kilépett a PNL-frakcióból, így kérdéses, hogy megvan-e még a jobboldalon a tavaly decemberi választások után kialakított parlamenti többség. A román média ezért inkább azt valószínűsíti, hogy a PNL a PSD-vel próbál nagykoalíciót létrehozni.

Nicolae Ciucă védelmi minisztert az első kormányalakítási kísérlet meghiúsulása után, szeptember 21-én bízta meg kormányalakítással Klaus Johannis államfő. A miniszterelnök-jelöltnek formálisan is tájékoztatnia kell még visszalépéséről a kétkamarás parlament házelnökeit. Ciucă szombaton, a rendelkezésére álló határidő utolsó napján terjesztette a parlament elé az általa javasolt PNL–RMDSZ kormány névsorát és programját. Az egyesített házbizottság szerdára tűzte ki a bizalmi szavazást, amire már nem kerül sor.

A kormányalakítási megbízás visszaadása után Johannis várhatóan csak akkor rendez újabb kormányalakítási egyeztetést a pártokkal, ha sikerül kormánytöbbséget kialakítaniuk a parlamentben. Addig az október ötödikén megbuktatott  Cîțu-kabinet ügyvivőként kormányozza az országot.

Nicolae Ciucă román védelmi miniszter és Klaus Iohannis román elnök közös bejelentést tesz Bukarestben 2021. október 21-én Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.