A dán parlament megvonta Inger Stöjberg mandátumát

A bevándorlók körében kényszerházasságokat felbontó volt minisztert korábban börtönbüntetésre ítélték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 21. 21:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfosztották parlamenti képviselői mandátumától Inger Stöjberget, Dánia volt bevándorlási és integrációs miniszterét, miután az ügyében eljáró különleges bíróság börtönbüntetésre ítélte egy korábbi, migránsok kényszerházassága ügyében hozott döntése miatt − jelentette az AFP francia hírügynökség.

Kedden délután kezdődött a vita a dán parlamentben arról, hogy megfosszák-e képviselői mandátumától Stöjberget. Jeppe Bruus, a kormányzó szociáldemokrata párt szóvivője a kora esti órákban közölte, hogy a dán parlament nagy többsége négy és fél órás vitát követően megszavazta Inger Stöjberg képviselői mandátumának azonnali megvonását azzal az indokkal, hogy a politikus kéthónapos börtönbüntetése összeegyeztethetetlen parlamenti tisztségével. A képviselő felmentését a dán parlament egyértelmű többséggel, 98 igen és 18 nem szavazattal hagyta jóvá.

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban Inger Stöjberg utasítására 23 migráns pár házasságát bontották fel aktáik egyéni vizsgálata nélkül, mert a pároknál a kényszerházasság, azaz a gyermekházasság gyanúja merült fel. A párok döntően Szíriából érkeztek, ahol az állami családjogi törvény a férfiak számára 18, a nőknek 17 éves korától engedélyezi a házasságot. Az iszlám vallási bíróságok azonban felülírhatják ezt, és a fiúknál 15, a lányoknál 13 éves kortól engedélyezhetik a házasságkötést.

Stöjberg − aki korábban nemi egyenlőségért, majd foglalkoztatásért felelős tárcavezető is volt − következetesen fellépett a gyermekházasságok ellen, arra hivatkozva, hogy ez Dániában illegális.

A volt miniszter ellen a parlament szavazta meg a bírósági eljárást, ezek után Stöjberg februárban elhagyta a Venstre dán liberális pártot, de nem adta fel a képviselői mandátumát.

Az ügyben eljáró, 30 tagú különleges bíróság − a törvénytelenségnél fontosabbnak találva a migránsok magán- és családi élethez való jogát − december 13-án hozott ítéletében 60 napos letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Stöjberget. Az ítélet indoklása szerint a politikus „szándékosan elmulasztva kötelezettségeit” megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy elrendelte a menedékjogot kérő olyan házaspárok szétválasztását, amelyekben a feleség kiskorú. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a bevándorlásért is felelős tárca nem jogosult az intézkedés meghozatalára az esetek egyéni vizsgálata nélkül.

A volt miniszter ártatlannak mondta magát és azzal védekezett, hogy tevékenységével a kényszer- és gyermekházasságok ellen harcolt, és a fiatal lányok védelmében állt ki.

A különleges bíróság olyan miniszterek ellen ítélkezik, akik hivatali kötelességük teljesítése közben hivatali visszaélést vagy gondatlanságot követtek el. Inkább a kollégáim szavazzanak ki a parlamentből, mert megpróbáltam megvédeni néhány lányt, mint hogy a dánok tennék ugyanezt azért, mert elfordítottam a tekintetemet. Ne higgyék, hogy nem fognak többet hallani rólam − nyilatkozta Stöjberg a szavazást követően. 

A 2015–2019 között a menekültpolitikáért felelős miniszter börtönbüntetésének letöltése után ismét indulhat a következő parlamenti választásokon.

Borítókép: Inger Stöjberg a riporterek gyűrűjében a keddi döntés előtt. (Fotó: Ritzau Scanpix/Martin Sylvest)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.