A harmadik oltással határozatlan időre szól a szlovén Covid-igazolvány

A két adag oltást felvettek számára februártól kilenc hónapra csökken a védettségi igazolványok érvényessége.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 18. 10:17
A nurse swabs the nose of a patient as he administers a COVID-19 test in Ljubljana on December 22, 2020, as nation wide mass free rapid testing for the novel coronavirus Covid-19 starts. (Photo by Jure Makovec / AFP) Fotó: AFP/Jure Makovec
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén kormány pénteken elfogadott rendelete értelmében a két adag védőoltást felvettek számára februártól egy évről kilenc hónapra csökken a Covid-igazolvány érvényessége – közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM). Az emlékeztető, harmadik oltás felvételével a védettségi igazolások határozatlan időre szólnak. A döntés az immunizálással foglalkozó tanácsadói bizottság ajánlásán alapul, és összhangban van az Európai Betegség-ellenőrzési Központ (ECDC) útmutatásaival, amelyek szerint az emlékeztető oltásokra szükség van a járvány hatékony leküzdése érdekében – írta az UKOM. A határozat csak a 18 éven felüli állampolgárokra vonatkozik.

Határozatlan időre szól azok védettségi igazolása is, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, és ezt követően kétszer is beoltatták magukat.

Azoknak, akik felépültek a fertőzésből, illetve felgyógyultak, és csak egy oltással rendelkeznek, Covid-igazolványuk csak 180 napig lesz érvényes.

Péntekre 1278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 12 beteg halt meg. Kórházban 746 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 240 763-an kaptak védőoltást, közülük 1 176 493-an már a második adagot is felvették. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3778 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta koronavírus-betegségben 54-en haltak meg. Kórházban 2188 beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 237 974-en kaptak védőoltást, közülük 2 073 410-en már a második adagot is felvették.

Davor Božinović horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője pénteken arra szólította fel az embereket, hogy az ünnepi időszakban kerüljék az összejöveteleket.

– Mindenki számára az a legbiztosabb, ha a szilvesztert a szabadban tölti, az ünnepi miséket pedig a televízióban követi – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az omikron vírustörzs a delta variánsnál is sokkal gyorsabban terjed. Horvátországban a múlt héten azonosították az új vírust, és azóta nyolcra nőtt az igazoltan omikronnal megfertőződöttek száma.

Borítókép: Egy nővér koronavírustesztet végez Ljubljanában (Fotó: Jure Makovec/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.