időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

A járvány ellenére sem zárják le a cseh–osztrák határt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.30. 21:05
A járvány ellenére sem zárják le a cseh–osztrák határt

Csehország és Ausztria között nyitva kell maradnia a határnak annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány nem csillapodik − állapodott meg Jan Lipavsky cseh és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter csütörtöki prágai találkozóján.

Schallenberg a megbeszélésről azt mondta, hogy annak fő témája, „sajnos a járvány volt”.

Semmilyen körülmények között nem ismétlődhet meg a tavalyi tavasz − tette hozzá −, amikor jelentősen korlátozni kellett a be- és kiutazást a két ország között. Az osztrák miniszter emlékeztetett arra, hogy a két ország között több tízezer munkavállaló ingázik, és a gazdaságnak általában véve is súlyos károkat okozna a határok lezárása.

Lipavsky hangoztatta, hogy a két ország közötti együttműködés a járvány ellenére − és a járvánnyal kapcsolatos ügyekben is − kiváló maradt, és reményei szerint ez így lesz a jövőben is.

Szó esett a megbeszélésen arról is, hogy a jövő év második felében − Franciaország után − Csehország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Schallenberg hangoztatta, hogy Bécs nagy várakozással tekint erre és szoros együttműködést tervez a majdani cseh elnökséggel elsősorban a Nyugat-Balkán uniós integrációja, a migráció és az uniós külső határok megvédésének terén.

Borítókép: Az osztrák–cseh határ (Fotó: Pudelek/Marcin Szala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.