A nyugati országok vádaskodása miatt nem haladnak az iráni atomtárgyalások

Az iráni főtárgyaló szerint a nyugati hatalmak beleragadtak a kicsinyes vádaskodásokba, ezért nem haladnak a tárgyalások.

MTI
2021. 12. 14. 9:45
GROSSI, Rafael; AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein
Teherán, 2021. november 23. Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter (j) és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fõigazgatója megbeszélést folytat Teheránban 2021. november 23-án. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódi diplomácia helyett egymásra mutogatás megy.

− írta Twitter-bejegyzésében Ali Bagheri Káni, iráni főtárgyaló.

Korán ismertettük az elképzeléseinket, és együttműködően, rugalmasan dolgoztunk azon, hogy közelítsenek egymáshoz az álláspontok − tette hozzá a tisztségviselő. A diplomácia kétirányú utca − jegyezte meg. Ha megjelenik a valódi szándék a bűnös hibáinak helyrehozására, akkor le lehet tenni egy gyors, jó megállapodás alapjait − szögezte le, vélhetőleg az Egyesült Államokra utalva, amely 2018-ban kilépett a szerződésből.

Német, francia és brit diplomaták hétfőn elmondták, hogy a feleknek mind ez idáig nem sikerült áttörést elérni az atomalku megmentését célzó bécsi egyeztetéseken. Rámutattak: valódi haladás híján és az iráni nukleáris program tempója fényében a megállapodás hamarosan teljesen kiüresedhet.

A 2015-ben megkötött atomalku felélesztését célzó tárgyalások a múlt héten, néhány napos szünetet követően folytatódtak. A megbeszéléseken az aláírók, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína mellett közvetetten az Egyesült Államok is részt vesz, jóllehet Washington 2018-ban, Donald Trump elnöksége alatt egyoldalúan kilépett a megállapodásból, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Válaszul Teherán fokozatosan állította le a szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését. Irán továbbra is e szankciók feloldását teszi az egyeztetések feltételévé.

Diplomáciai források szerint áprilisi és június között, a tárgyalások első hat fordulója során jelentős haladást értek el a felek. Azonban Ebrahim Raiszi iráni elnök hatalomra kerülése óta megkeményedtek az álláspontok. Teherán visszatáncolt a korábbi kompromisszumoktól, bezsebelte az ígéreteket, és még többet követel – mutatott rá egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Borítókép: Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója megbeszélést folytat Teheránban 2021. november 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.