időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Berlin: Moszkva nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-ra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.19. 17:46
Berlin: Moszkva nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-ra

Moszkva nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-ra a regionális biztonság kérdésében – jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter újságíróknak vasárnap Litvániában, amikor látogatást tett a balti országban állomásozó NATO-katonáknál. Lambrecht azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy Oroszország a héten javaslatot tett a NATO-nak a kelet-európai biztonsági helyzetre vonatkozóan, átadott két megállapodástervezetet a feszültség oldása érdekében. Moszkva egyebek között azt szeretné, ha a felek közösen kötelezettséget vállalnának a vitás kérdések békés rendezésére, tartózkodnának a fenyegetéstől, és megerősítenék, hogy nem tekintik egymást ellenségnek. Washington pénteken közölte, hogy egyeztetni fog európai szövetségeseivel és partnereivel a kezdeményezésről. Moszkva javaslatának azonban előzménye, hogy Oroszország mintegy százezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és feszültté vált a katonai helyzet Kelet-Európában.

Lambrechtnek védelmi miniszterként ez az első külföldi látogatása. A litvániai NATO-erők Ruklában állomásoznak az 550 fős német kontingens vezetésével. De hasonló NATO-kötelékek vannak a többi balti országban és Lengyelországban is 2017 óta Oroszország elrettentésére egy esetleges megszállási kísérlettől.

A diplomácia és az elrettentés eszközével meg kell oldanunk ezt a feszült helyzetet, amelyben vagyunk, meg kell vitatnunk egymással az orosz javaslatokat, de Oroszország nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-partnerekre

– mondta Lambrecht.

A német miniszter találkozott litván hivatali partnerével, Arvydas Anusauskasszal, aki felhívta a figyelmét arra, hogy a balti országok és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi orosz területen Moszkva tízszer annyi katonát állomásoztat, mint ahány NATO-katona van a litvániai NATO-zászlóaljban. Anusauskas szerint képtelenség teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket Oroszország javaslataiba beleírt, ezért el kell utasítani ezeket.

Borítókép: Christine Lambrecht német védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Arvydas Anusauskas litván hivatali partnerével a regionális biztonsági helyzetről a litvániai Ruklában működő katonai támaszponton 2021. december 19-én (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.