időjárás -1°C Angelika 2022. January 27.
logo

Biden Moszkva elleni szankciókkal is előállhat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.04. 10:18 2021.12.04. 11:47
Biden Moszkva elleni szankciókkal is előállhat

Az amerikai hírszerzés ismeri az Ukrajna elleni lehetséges orosz katonai offenzíva tervét, eszerint azt már a jövő év elején elindíthatják 175 ezer fővel – írta egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva a The Washington Post pénteken. A becslések szerint a 175 ezer katonának a fele már felvonult az ukrán határ közelében. Az offenzívában száz zászlóaljharccsoport venne részt. Az amerikai hírszerzők azt is tudni vélik, hogy Oroszország az utóbbi időben sokkal intenzívebben próbálja meg lejáratni Ukrajnát, előkészítve így a támadást – írta az AP.

Joe Biden amerikai elnök éppen pénteken jelentette be, hogy összeállít egy átfogó tervet az orosz–ukrán válság kezelésére azzal a céllal, hogy megnehezítse az Ukrajna elleni esetleges orosz támadást.

Biden nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondol. Jen Psaki fehér házi szóvivő azonban később jelezte, hogy Moszkva elleni szankciókról is szó lehet. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén pénteken megerősítette, hogy Putyin és Biden videókonferencián tárgyalni készül. Egybehangzó értesülések szerint ez már a jövő héten megtörténhet.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a kijevi parlamentben felszólalva figyelmeztetett: Oroszország több mint 94 ezer katonát vont össze az Ukrajnával közös határ közelében, és átfogó offenzívát indíthat január végén.

Moszkva ezzel szemben destabilizáló magatartással vádolja Ukrajnát és az Egyesült Államokat, és azt sugallja, hogy Kijev előkészületeket tehet egy offenzívára Ukrajna oroszbarát szakadárok kezén lévő keleti részén. Az ukrán hatóságok ezt tagadták.

Borítókép: Orosz zászló lobog egy hegy tetején, a Krím félszigeten fekvő Bahcsiszaraj közelében. (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)