Csökken a kormánypártok támogatottsága Hollandiában

A Mark Rutte nevével fémjelzett kormánykoalíció három legnagyobb pártjának támogatottsága egyre fogy.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 23. 18:30
RUTTE, Mark; WILDERS, Geert
Hága, 2021. december 16. Mark Rutte ügyvivõ kormányfõ, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért párt (VVD) vezetõje (j) és Geert Wilders a Szabadságpárt (PVV) vezetõje (háttal) a koalíciós megállapodásról tartott vitán a holland képviselõházban Hágában 2021. december 16-án. A rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december 13-án született koalíciós megállapodás a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió között. MTI/EPA/ANP/Bart Maat Fotó: Bart Maat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három közvélemény-kutató cég legfrissebb összesített elemzése szerint egyre csökken a három legnagyobb holland koalíciós párt támogatottsága − közölte pénteken a holland közszolgálati média, a NOS. Az I&O Research, az Ipsos/EenVandaag és a Kantar intézet kutatásaiból kiderült, hogy alig néhány héttel a Mark Rutte kormányfő vezette kabinet bemutatása előtt a vezető pártok vesztettek népszerűségükből a márciusban tartott parlamenti választások óta.

A Rutte vezette, jobboldali Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) 28-34 mandátumot kapna, ha most tartanák a választásokat, szemben az októberi adatokkal, amelyek 34-38 parlamenti széket becsültek a koalíció legnagyobb pártjának. Tom Louwerse kutatásvezető szerint a támogatottság csökkenése annak tudható be, hogy a VVD szavazói balratolódással vádolják Ruttét.

A második legnagyobb koalíciós párt, a balliberális 66-os Demokraták (D66) legalább négy mandátumot vesztene a megszerzett 24 parlamenti helyből. A legnagyobb népszerűségcsökkenést a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szenvedte el, amely a jelenlegi mandátumbecslések alapján a márciusi választásokon elnyert 15 parlamenti székéből akár tízet is veszthetne. Az egyetlen koalíciós párt, amelynek nem csökkent a támogatottsága, a konzervatív Keresztény Unió (CU).

A koalíciós pártok iránti bizalomcsökkenésből legjobban a parlamentbe újonnan bekerülő pártok profitáltak: az uniós föderalizmust támogató Volt, a konzervatív-liberális JA21 és a BBB agrárpárt mintegy kilenc hellyel kapna többet.

Rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december közepén született koalíciós megállapodás a VVD, a D66, a CDA és a CU között.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azután kezdi meg az újabb teljes felhatalmazású kormányzást –immáron negyedik alkalommal –, hogy ez év elején lemondásra kényszerült, mivel kiderült, hogy a hatóságok 2012 óta több ezer családot vádoltak meg tévesen adócsalással.

Borítókép: Mark Rutte ügyvivő kormányfő, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért párt (VVD) vezetője (jobbra) és Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (háttal) a koalíciós megállapodásról tartott vitán a holland képviselőházban Hágában 2021. december 16-án  (Fotó: MTI/EPA/ANP/Bart Maat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.