Derek Chauvin bűnösnek vallotta magát George Floyd polgári jogainak megsértésében is

Derek Chauvin korábbi minneapolisi rendőrtiszt szerdán bűnösnek vallotta magát egy minneapolisi szövetségi bíróságon George Floyd polgári és emberi jogainak megsértésében, amellyel a volt rendőr elkerült egy újabb peres eljárást, de vélhetően meghosszabbította a már megkezdett minnesotai állami börtönbüntetését.

Forrás: MTI2021. 12. 15. 22:14
null
This screenshot obtained from video feed via Court TV, shows former Minneapolis police officer Derek Chauvin listening to the verdict in his trial in the killing of George Floyd, in Minneapolis, Minnesota, on April 20, 2021. - Derek Chauvin, a white former Minneapolis police officer, was convicted on April 20 of murdering African-American George Floyd after a racially charged trial that was seen as a pivotal test of police accountability in the United States. (Photo by - / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / COURT TV" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP Forrás: AFP PHOTO / COURT TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derek Chauvin 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés során 9 percig térdelt a levegőért kapkodó afroamerikai George Floyd nyakán és hátán, az erről készült felvétel az Egyesült Államokban tiltakozó hullámot váltott ki, és  felszínre hozta a rasszizmus, a rendőrségi erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját. A minneapolisi tagállami esküdtszék 2021. április 20-án bűnösnek találta a rendőrt George Floyd meggyilkolásának vádjában, június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték.

A mostani szövetségi bírósági vádpontok között szerepelt, hogy a rendőr megsértette Floyd polgári jogait, amikor a nyakán és hátán térdelt, miközben Floyd meg volt bilincselve és nem tanúsított ellenállást, illetve megsértette emberi jogait is, amikor nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

Chauvin narancssárga börtönviseletben, személyesen jelent meg szerdán a szövetségi bíróságon a vádpontok ismertetésekor.

A szövetségi ügyészek 25 év börtönbüntetést kértek a vádlottra, de Paul Magnuson bíró egyelőre még nem jelölte ki az ítélethirdetés dátumát.

A 25 éves szövetségi börtönbüntetés vélhetően mintegy hat évvel hosszabbítaná meg Chauvin már megkezdett 22 és fél éves büntetését, amennyiben jó magaviselet miatt elengednék a büntetés egy részét.

Borítókép: Derek Chauvin (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.