Eltávolították a Tienanmen téri események emlékét őrző szobrot

Az emlékművet egy hongkongi egyetem campusáról tüntették el az éj leple alatt.

Magyar Nemzet
2021. 12. 23. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc méter magas, Szégyen oszlopa névre hallgató műalkotást csütörtökre virradóra szállították el a hongkongi egyetem területéről. A szobor kicsavart, egymásra halmozott holttestek ábrázolásával állított emléket az 1989-es Tienanmen téri vérengzésnek, amelynek során a kínai hadsereg becslések szerint több ezer, demokratikus változásokat követelő tüntetőt mészárolt le. Az 1999 óta a campus területén álló emlékmű eltávolításának gondolatát először októberben vetette fel az egyetem, ekkor több aktivista és jogvédő szervezet is tiltakozását fejezte ki ezzel kapcsolatban. 

A legutóbbi tanácsadások és jelentések arra figyelmeztettek, hogy az alkotás további kiállítása jogi kockázatokat jelentene az egyetem számára.

− írta közleményében csütörtökön az egyetem vezetése.

A Szégyen oszlopa a Tienanmen téri események áldozatainak állított emléket (Fotó: AP/Kin Cheung)

A Szégyen oszlopának alkotója, a dán Jens Galschiøt felajánlotta, hogy a szobrot visszaszállítja Dániába, azonban még nem kapott biztosítékot arra, hogy a nemzetbiztonsági törvény keretein belül nem indítanak ellene büntetőeljárást Hongkongban.

Nem tudjuk pontosan, mi történt, de félek, hogy meg fogják semmisíteni

− fejezte ki aggodalmát Galschiøt az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozva. 

A műalkotást azt követően távolították el, hogy a hétvégi hongkongi választásokon elsöprő győzelmet arattak a rendszerpárti jelöltek, ami nem meglepő, hiszen az új választási törvény értelmében csak „hazafinak” számító jelöltek indulhattak a megméretésen. Egészen eddig Makaó mellett Hongkong volt az egyetlen terület Kínában, ahol engedélyezték a Tienanmen téri eseményekre való megemlékezést, úgy tűnik, ez most megváltozhat. 

Borítókép: munkások távolítják el a Szégyen oszlopa névre hallgató emlékművet egy hongkongi egyetem campusáról 2021. december 23-án. (Fotó: AP/The Initium Media/Lam Chun Tung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.