„Európában töretlenül zajlik a konzervatív reneszánsz”

A varsói csúcstalálkozó eredményét értékelte a Magyar Nemzetnek Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője.

2021. 12. 06. 6:10
ORBÁN Viktor; LE PEN, Marine; MORAWIECKI, Mateusz
Orbán Viktor Varsóban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A varsói csúcstalálkozón tizenkét jobboldali európai párt vezetője gyűlt össze. A házigazda Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes meghívását elfogadta Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője, Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke, és természetesen a magyar miniszterelnök is. Orbán Viktor a találkozó előtt úgy fogalmazott: 

az összegyűlt konzervatív pártok célja hangot adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: az Európai Néppárt balra tolódásával a konzervatív eszme képviselete jelentősen meggyengült az európai uniós intézményekben. A Varsóban összegyűlt pártok azonban lehetőséget látnak arra, hogy együttműködésük révén nagyobb beleszólásra tegyenek szert az Európai Unió jövőjének alakításába.

A szakértő rámutatott: a konferencia zárónyilatkozatából kitűnik, hogy a részt vevő konzervatív pártok vállvetve fognak küzdeni a tömeges bevándorlás, a baloldali társadalmi mérnökösködés és Brüsszel központosító törekvései ellen – különös tekintettel a lopakodó jogalkotásra. Ugyanakkor a konzervatívok pozitív alternatívát mutattak fel a megszólítani vágyott európai polgárok felé: 

a Nemzetek Európája koncepciója szerint a szuverén uniós tagállamok szorosan együttműködnének céljaik elérésében, ám tiszteletben tartanák egymás nemzeti hagyományait és sajátosságait. 

Mint azt Koskovics Zoltán kifejtette, e szerint az elképzelés szerint az uniós intézmények – birodalomépítés helyett – az európai országokat szolgálnák annak érdekében, hogy közös terveiket hatékonyabban tudják megvalósítani. 

„A jövőben minden bizonnyal látni fogjuk a szorosabb jobboldali együttműködés jeleit az európai politikában, és a közeljövőben megrendezésre kerülő újabb konzervatív csúcs Madridban további előrelépéseket hozhat”

– fűzte hozzá a szakértő.

 Elmondta azt is: nem csupán a jobboldali politikai pártok dolgoznak az európai hálózatépítésen, ugyanis a konzervatív agytrösztök és kutatóintézetek is ráébredtek arra, hogy a józan észt és a valós európai értékeket csak egymással összefogva van esélyük megvédeni. Ennek jegyében idén ősszel az Alapjogokért Központ a legnagyobb lengyel jogi kutatóközponttal, az Ordo Iurisszal közösen létrehozta a Szövetséget a Közjóért, amelyhez immár három európai intézet is csatlakozott: az itáliai Nazione Futura, a szlovák Emberjogi és Családpolitikai Intézet és a cseh Szövetség a Családért. 

„Európában töretlenül zajlik a konzervatív reneszánsz”

– hangsúlyozta Koskovics Zoltán.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő, valamint Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a konzervatív pártok varsói csúcstalálkozóján (Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.