Gőzerővel folyik a kerítőnő perének tárgyalása

Ghislaine Maxwellt élete végéig rács mögé dughatják, ha mind a hat vádpontban bűnösnek találják.

Mártonffy Attila
2021. 12. 22. 15:04
Party At Mar-A-Lago
1192977802 Fotó: Davidoff Studios Photography
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromhetes tanúkihallgatás és kétnapos tanácskozás után szerdán a manhattani szövetségi esküdtszék folytatta a tárgyalást Ghislaine Maxwell szexuális zaklatási, illetve leánykereskedelmi pere ügyében. 

A négy tanú vallomásában egyaránt azzal vádolta az 59 éves nőt, hogy 1994 és 2004 között ő toborozta és készítette fel őket a Jeffrey Epstein üzletember által elkövetett szexuális visszaélésekhez, amikor még kiskorúak voltak.

A 2019-ben kitudódott ügy nagy port vert fel az Egyesült Államokban. Epsteint előzetes letartóztatásba helyezték, ám nem sokkal később börtöncellájában elhunyt. Halálát hivatalosan öngyilkosságnak állították be, ám számos jel arra mutatott, hogy megfojtották. Maxwellt egy évvel később tartóztatták le, s óvadékkérelmét visszautasították.

Maxwell ártatlannak vallotta magát hatrendbeli szexuális célú emberkereskedelmi és egyéb vádpontokban. Záróbeszédében Laura Menninger, az alperes védőügyvédje Maxwellt ártatlan nőnek nevezte, és igyekezett minél kevésbé összefüggésbe hozni őt Epsteinnel. Menninger azzal érvelt, hogy a vád Epstein korábbi cselekedetei miatt bűnbakként kezeli Maxwellt, aki Epstein korábbi barátnője és alkalmazottja volt, s mellesleg a néhai brit médiacsászár, Robert Maxwell lánya. A védelem azt is állította, hogy a négy vádló nő tanúvallomása nem hiteles, mert emlékeik az idővel elhalványultak, és csak a pénzszerzés motiválja őket az ügyészekkel történő együttműködésben. Mind a négy nő több millió dolláros kártérítést kapott az Epstein vagyonából működtetett s az áldozatok kárpótlásáért felelős alaptól. A védőügyvéd zárófelszólalására adott válaszában Maurene Comey helyettes államügyész kedden azt kérte az esküdtszéktől, hogy veszélyes szexuális ragadozóként tekintsenek Maxwellre. 

– Az az állítás, hogy Maxwellnek fogalma sem volt arről, mi történik, az abszurddal határos

– fogalmazott Comey. – A vádlott nem számított rá, hogy a kamasz lányok felnőtt nőkként hajlandók tanúvallomást tenni ebben a perben – tette hozzá. Alison Moe államügyész-helyettes pedig azt hangsúlyozta, hogy Maxwell volt a kulcsszereplő abban a rendszerben, amelyet Epstein épített fel a kiskorú lányok szexuális kizsákmányolására. Az ügyész bizonyítékul bankszámlakivonatokat mutatott be, amelyek szerint Epstein az évek során harmincmillió dollárt utalt át Maxwellnek.

Az egyik tanú, az akkoriban 16 éves Anne Farmer vallomásában például elmondta, hogy Epstein egy New York-i moziban fogdosni kezdte, Maxwell pedig egy új-mexikói masszázsszalonban a mellét simogatta. A nő azt is felemlegette, hogy Epstein egyszer bemászott mellé az ágyba és szorosan hozzábújt; alig tudott kimenekülni a fürdőszobába. Farmer anyja szerint az üzletember azt mondta lányának, hogy az új-mexikói utazáson huszonöt tehetséges gimnazista lány vesz részt, s Ghislaine Maxwell fogja kísérni és felügyelni őket, akit Epstein a feleségeként mutatott be. Ezzel szemben Anne Farmer volt az egyetlen diák az út során, Maxwell pedig soha nem volt Epstein felesége. 

Ghislaine Maxwell akár hetven év börtönbüntetést is kaphat, ha a per során ismertetett mind a hat vádpontban bűnösnek találják.

Ezenkívül kétrendbeli hamis tanúzással is vádolják, amelyeket külön peres eljárásban tárgyalnak.

Borítókép: Ghislaine Maxwell és Jeffrey Epstein egy floridai buliban 2000-ben (Fotó: Davidoff Studios/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.