Hamarabb véget ért Blinken délkelet-ázsiai útja

Az amerikai külügyminiszter Thaiföldre már nem tudott ellátogatni, miután delegációja egyik tagja koronavírusos lett.

MTI
2021. 12. 15. 19:30
WIDODO, Joko; BLINKEN, Antony
Jakarta, 2021. december 13. Az elnöki palota által közreadott képen Joko Widodo indonéz elnök (j) megbeszélést folytat Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel (k) a jakartai elnöki palotában 2021. december 13-án. Balra Sung Kim, az Egyesült Államok indonéziai nagykövete. MTI/AP/Indonéz elnöki palota/Agus Suparto Fotó: Agus Suparto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia vezetője eredetileg három országot keresett volna fel: Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet, de az incidens miatt lemondta utolsó, bangkoki programját, és a thaiföldi fővárosból Guam szigetén és Hawaiion keresztül hazaindult az Egyesült Államokba.

Az utazás váratlan megszakítására részben azért volt szükség, mert attól tartottak, hogy a delegáció több tagjának is pozitív lehet a koronavírustesztje, és emiatt karanténba kell vonulniuk Thaiföldön a karácsonyi ünnepek alatt. A koronavírussal megfertőződött újságíró a malajziai fővárosban marad a kötelező tíznapos karantén idejére.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Antony Blinken telefonon beszélt thaiföldi partnerével, Don Pramudwinai-jal, és sajnálatának adott hangot, amiért le kellett mondania a személyes találkozót. Megerősítette neki, hogy a koronavírus további terjedésének megakadályozása, valamint a delegációs tagok és a tárgyalópartnerek egészségének megőrzése érdekében döntöttek úgy, hogy a lehető legrövidebb úton hazatérnek Washingtonba − fejtette ki a State Department szóvivője. Hozzátette, hogy eddig sem Blinkennek, sem közvetlen munkatársainak, sem pedig a delegáció újságíró tagjainak nem lett pozitív a koronavírustesztje.

Az amerikai külügyminiszter kedden késő éjjel az indonéz fővárosból, Jakartából érkezett Kuala Lumpurba, ahonnét szerdán tervezett továbbutazni Bangkokba. Blinken eredetileg Liverpoolból indult délkelet-ázsiai diplomáciai körútjára, ahol a G7-ek külügyminisztereinek megbeszélésén vett részt a hétvégén.

A külügyminiszteri látogatás megszakítása gyengíti azt az amerikai erőfeszítést, amellyel Washington igyekszik szorosabb kapcsolatot kialakítani a térség országaival, ahol Kína egyre erősebb gazdasági és kereskedelmi befolyásra tesz szert nagy méretű infrastrukturális befektetésein keresztül. Antony Blinken kedden előadást tartott egy jakartai egyetemen, ahol az ázsiai csendes-óceáni térségre vonatkozó amerikai stratégia részeként a befektetési, gazdasági, védelmi és diplomáciai kapcsolatok fejlesztését ígérte szerződéses és partnerségi viszonyokon keresztül.

Borítókép: Joko Widodo indonéz elnök megbeszélést folytat Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a jakartai elnöki palotában 2021. december 13-án (Fotó: MTI/AP/Indonéz elnöki palota/Agus Suparto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.