Magyarország meg fogja vétózni Milorad Dodik megbüntetését

Szijjártó Péter: Az észak- és nyugat-európai országok továbbra sem akarják az EU-bővítést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 18. 12:05
VÁRHELYI Olivér; SZYMANSKI, Konrad; SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2021. december 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs tagja (b), valamint Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter (elöl) az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2021. december 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijózanító volt a vita: az észak- és nyugat-európai országok továbbra sem akarják az EU-bővítést – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán az Európai Tanács e heti ülésein elhangzottakra reagálva. Mint írta, a nyugat-balkáni országok ezúttal sem kapták meg a céldátumokat, az albánokkal és az észak-macedónokkal még meg sem indultak a tárgyalások, a szerbekkel megnyitott négy újabb tárgyalási fejezet – a 35-ből – pedig csak sovány vigaszt jelentett.

Hangsúlyozta: az EU kezd visszacsúszni oda, hogy a brüsszeli Nyugat-Balkán-politika kioktatásból, leckéztetésből és szankciókból áll. Ez nem túl fantáziadús megközelítés, ráadásul veszélyes is – közölte.

Ha valakik, akkor mi, magyarok jól emlékezünk arra, hogy milyen tragikus következményei szoktak lenni annak, amikor a nyugati világ büntetni akarja a Nyugat-Balkánt

– írta Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock a napokban például Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság vezető politikusát fenyegette szankciókkal. – Minket aggodalommal töltenek el az ilyen nyilatkozatok, hiszen Bosznia és Hercegovina itt van a közelünkben, az ország stabilitásának és békéjének fenntartása alapvető biztonsági érdekünk. Berlin messzebb van, de nem annyira messze, hogy ne lehetne bármikor elrepülni onnan Banja Lukába. Elrepülni és tárgyalni. Beszélni a boszniai szerbekkel. Velük és nem róluk. Lehet, hogy ez segítene a helyzet megértésében – fogalmazott a külügyminiszer.

Szijjártó Péter leszögezte: az EU csak a tagállamok egyhangú döntésével vezethet be szankciókat bárki ellen, és

Magyarország nem fog jaadni támogatását semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben.

– Ha lesz ilyen javaslat, meg fogjuk vétózni. Bővítés és nem szankciók: erről kell szólnia az EU nyugat-balkáni politikájának a jövőben – írta Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2021. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.