időjárás -2°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Már tizennégy áldozata van az indonéziai vulkánkitörésnek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.05. 16:32 2021.12.05. 16:33
Már tizennégy áldozata van az indonéziai vulkánkitörésnek

Tizennégyre nőtt vasárnapra az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörése óta a halálos áldozatok száma, a sérülteké pedig ötvenhétre – közölték az indonéz katasztrófamentők. A halálos áldozatok száma főleg azért emelkedett az elmúlt egy napban, mert a mentők megtalálták több eltűntnek nyilvánított ember holttestét. Az ötvenhét sebesültből negyvenegynek égési sérülése van – tették hozzá.

Szombaton, a vulkán kitörésekor helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat, a környező falvakból pánikszerűen menekült a lakosság, amikor a láva és a hamu elérte a településeket.

A mentőszolgálatoknak több lakost kellett evakuálniuk, amikor a folyam elérte a falvakat, és lerombolt egy hidat Lumajang járásban.

– Több térség is sötétbe borult a vulkánból áradó hamu miatt

 – nyilatkozott Abdul Muhari, a katasztrófaelhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek. 

A vulkáni hamuval teljesen beborított teherautóját próbálja kiásni egy férfi az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörését követően Lumajang körzetben Fotó: Trisnadi

A Semeru, a legmagasabb jávai vulkán legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el. Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található. 2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.

Borítókép: Légi felvétel a magasba törő füstfelhőről az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörését követően Lumajang körzetben 2021. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/AMMAR)