időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Mégis a Kalózpárt jelöltje lesz a cseh külügyminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.19. 14:28 2021.12.19. 14:33
Mégis a Kalózpárt jelöltje lesz a cseh külügyminiszter

Petr Fiala kormányfő személyesen vállalt felelősséget azért, hogy Jan Lipavský új cseh külügyminiszter tevékenységében tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot. Miloš Zeman cseh államfő vasárnap a Prima News kereskedelmi hírtelevízióban ezzel indokolta döntését, hogy a korábban nyilvánosságra hozott fenntartásai ellenére végül mégis a Kalózpárt jelöltjét nevezte ki a cseh diplomácia élére.

Legutóbbi találkozónkon Petr Fiala felajánlotta: személyes felelősséget vállal azért, hogy (Jan) Lipavský tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot, ami konkrétan az Izraellel ápolt stratégiai partnerség fenntartását és a visegrádi együttműködés támogatását jelenti. Ez az a két dolog, amelyeket Lipavskýnak felróttam

– jelentette ki Miloš Zeman az interjúban.

Az államfői hivatal korábbi közleménye szerint Zeman kifogásolta azt is, hogy Jan Lipavskýnak nincs teljes egyetemi képzettsége és javasolta, hogy a következő szudétanémet napokat Csehországban tartsák meg. Petr Fiala biztosított arról – szögezte le az elnök – hogy a hagyományos szudétanémet találkozóra nem kerül sor Csehországban. Zeman szerint Fiala ezt Lipavský őrült ötletének minősítette. Miloš Zeman a kormány kinevezése előtt személyesen találkozott mind a 17 miniszter-jelölttel. Ezt követően nyilatkozott Zeman úgy, hogy egy kivételével minden jelöltet hajlandó kinevezni tárcavezetőnek. Nevet nem mondott, de az elnöki hivatal később megerősítette a sajtó értesülését, miszerint Jan Lipavskýról  van szó, és nyilvánosságra hozta az elnök konkrét kifogásait is a jelöltet illetően. Ezt követően meglepetést keltett, hogy Miloš Zeman pénteken minden jelöltet miniszternek nevezett ki. Konkrét indokokat ezzel kapcsolatban eddig nem közöltek.

A műsorvezető felvetésére, hogy Lipavský esete nem egyedi, és például Jan Hamáčeknek a korábbi kormányfő első helyettesének és belügyminiszternek csak középiskolai végzettsége van, Zeman azt mondta: ez is zavarta, de szerinte különbséget kell tenni a belügyi és a külügyi tárca között, mert a külügy vezetőjének külföldön kell helytállnia, s ez megkülönbözteti őt a belügyminisztertől.

Úgy gondolom, hogy egy szép napon a kormány is rájön, hogy Lipavský nagyon gyenge miniszter, és megváltoztatja véleményét

– zárta le a témát Miloš Zeman.

Borítókép: Jan Lipavský új cseh külügyminiszter (k-b) átveszi miniszteri megbízólevelét Milos Zeman cseh államfõtõl (k-j) a Prágától nyugatra fekvõ Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján 2021. december 17-én. (Fotó: MTI/EPA/CTK pool/Simanek Vít)