Mégsem a Hasogdzsit kivégző kommandó tagját tartóztatták le

A francia ügyészség közölte, nem Khalid Alotaibira vonatkozott a körözés, ezért szabadon engedték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 08. 16:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon engedték szerdán azt a szaúdi állampolgárságú férfit, akit előző nap a Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagjaként – tévedésből – vettek őrizetbe a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren – erősítette meg a párizsi ügyészség a Le Figaro című napilap értesülését. A 33 éves Khalid Alotaibit a repülőtéri határrendészet tartóztatta le, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó járatra. Az ügyészség szerint a férfi neve megegyezik a szaúdi királyi gárda egyik volt tagjának nevével, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben. A férfit a Törökország által 2018. november 5-én kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján állították elő.

Előzetes letartóztatásba került, de személyazonosságának megvizsgálásakor kiderült, hogy a körözés nem rá vonatkozik, ezért szabadon engedtük

– olvasható az ügyészségi közleményben.

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban. Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, saját kezdeményezésükre.

Az ENSZ 2019-ben megjelent jelentése szerint Khalid Alotaibi, a szaúdi királyi gárda volt tagjaként a 15 tagú kommandónak is a tagja volt.

Szaúd-Arábia párizsi nagykövetsége kedd este már jelezte, hogy az előállított férfinak semmi köze a gyilkossághoz, és kérte azonnali szabadon engedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.