Megszűnt az egészségügyi zárlat az oltottak számára Ausztriában

A kulturális és szórakoztatóhelyek már vasárnap, az üzletek pedig hétfőn nyitnak ki teljesen.

MTI
2021. 12. 12. 18:37
null
Bcs, 2021. oktber 27. Egszsggyi dolgoz beadja a koronavrus elleni oltst egy nnek a bcsi Hofburgban 2021. oktber 26-n. Alexander Van der Bellen osztrk elnk mintegy 300 embert hvott meg, hogy az egykori csszri palota termeiben kapjk meg a vdoltsukat. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabályok azonban az egyes tartományokban különbözők lesznek. Vannak, ahol az éttermek és a szállodák is kinyitnak, máshol ezt óvatosságból csak december egy későbbi napján teszik meg. De zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk használata, és az éttermeknek egységesen este 11 órakor be kell zárniuk.

A beoltatlanok számára az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat.

A lezárás három hetének köszönhetően az országban drasztikusan csökkent az újonnan megfertőződöttek száma: pénteken 100 ezer lakosra 367,5 új fertőzött jutott, míg november elején ez 1102,4 volt. A kórházba kerülők száma azonban alig csökkent az elmúlt három hétben. Most 567 beteget ápolnak intenzív osztályon, mindössze hattal kevesebbet, mint november elején.

A lakosság 67,7 százaléka van teljesen beoltva, amely Nyugat-Európa átlagához képes alacsony arány.

Ausztria első európai országként február 1-jétől kötelezővé tette a védőoltást a 14 évnél idősebbek számára. Aki ennek nem tesz eleget, akár 3600 euró (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kaphat.

Borítókép: Egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus elleni oltást egy nőnek a bécsi Hofburgban 2021. október 26-án.  (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.