Német lapok szerint végérvényesen véget ért a Merkel-korszak

Friedrich Merz mindenképpen változást hoz az ellenzékbe szorult CDU életében.

2021. 12. 19. 7:03
MERZ, Friedrich
Berlin, 2021. december 17. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belsõ szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én. MTI/EPA pool/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Merkel-korszak valóban véget ért – értékelte a Bild című német bulvárlap a hírt, miszerint Friedrich Merzet harmadik nekifutásra pénteken megválasztották a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének.

Három év, két megbukott pártelnök és egy elvesztett Bundestag-választás kellett ahhoz, hogy a pártvezetőség végre, egyben vonakodva elfogadja: a párttagságnak is van szava. Az pedig nem kívánta folytatni a Merkel-stílust

– írja a Bild, utalva arra, hogy Friedrich Merz, az egykori frakcióvezető 2018-ban Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021-ben pedig Armin Laschettel szemben maradt alul a CDU pártelnöki tisztségéért folytatott küzdelemben. Igaz, mindkét alkalommal a német tartományok 1001 delegáltja, nem a 400 ezres párttagság szavazhatott csupán. Pedig Merz a hívek körében mindkettejüknél népszerűbb jelölt volt.

A szeptemberi választásokon elszenvedett történelmi vereség – a CDU a szavazatok 24,1 százalékát megszerezve tizenhat év után ellenzékbe kényszerült – miatt a párt megváltoztatta a pártvezető megszavazásának módját. Így történhetett meg, hogy a tagság körében rendezett, pénteken ismertetett belső szavazáson Merzre a résztvevők 62,1 százaléka, abszolút többsége szavazott. Biztosra vehető, hogy a január 21–22-én sorra kerülő pártkongresszuson az 1001 küldött is tartja magát ehhez az eredményhez.

A jobboldali Bild abban reménykedik, hogy ezzel az erős felhatalmazással Merz olyan irányba tereli a pártot, hogy annak ismét „felismerhető polgári ismertetőjegyei” lesznek. Egyöntetű vélekedés szerint a pártot 2018-ig irányító, a kancellári székből december elején távozó Angela Merkel a baloldali szavazók megszólítása érdekében a politikai középre tolta a pártot, ezzel egyre inkább eltávolodott konzervatív értékeitől.

Most először mutatkozott meg igazán, hogy Merkel tizenhat éve után mennyire vágynak a CDU-tagok arra, hogy pártjuk új irányt vegyen, amelyben a polgári-konzervatív gondolkodású emberek újra szellemi otthonukra lelhetnek

– vélekedik a Münchner Merkur is. A napilap szerint egy „bukott éra karikatúrájára” emlékeztet Helge Braun, Angela Merkel kancellári hivatalának korábbi főnöke, aki 12,1 százalékkal a harmadik helyen végzett a párt belső szavazásán.

A CDU végre vissza akar találni saját identitásához, a konzervatív értékekhez és a világos beszédhez. Mindezt tükrözi a belső szavazás eredménye

– írta a Süddeutsche Zeitung.

A CDU túlságosan balra fordult. Nem eléggé konzervatív, és megszenvedi Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját, teret engedve így az Alternatíva Németországnak (AfD) számára

– mondta a Magyar Nemzetnek még 2019-ben Ingo Gondro, a CDU Értékek Uniója elnevezésű konzervatív platformjának alelnöke, aki Kramp-Karrenbauerrel szemben is már Friedrich Merz oldalán állt.

A 66 éves, háromgyermekes, katolikus Merz 2000–2002 között volt a CDU és bajor testvérpártja, a CSU közös frakcióvezetője a Bundestagban, amikor még ellenzékben voltak, mígnem a pártelnök Merkel átvette tőle ezt a pozíciót is, lényegében félreállítva őt. Merz 2009-től az üzleti szférában helyezkedett el, s 2018-ban tért vissza a német politikába. Szociális értelemben konzervatívnak, gazdaságilag liberálisnak tekinti magát, „meggyőződött európai és transzatlantista”, aki elutasította a Merkel-féle bevándorláspolitikát.

Borítókép: A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.