Olaf Scholz kiterjesztené a minősített többségi döntéshozatalt az unió tanácsában

A kancellár javaslatával egyre inkább háttérbe szorulna az egyhangúságon alapuló döntéshozatali rendszer.

MTI
2021. 12. 15. 13:00
SCHOLZ, Olaf; MERKEL, Angela
Berlin, 2021. december 8. Olaf Scholz új német kancellár (j) virágcsokrot ad át elődjének, Angela Merkelnek a kancellári hivatal átadási ünnepségén Berlinben 2021. december 8-án. Olaf Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik - és negyedik szociáldemokrata - kancellárja. Elődje, a 2005-ben hivatalba lépett Angela Merkel négy ciklus után távozik a tisztségből. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell terjeszteni a minősített többségi döntéshozatalt az Európai Unió Tanácsában – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a német szövetségi parlamentben.

Az egy hete hivatalba lépett kancellár a kormányának programját ismertető 84 perces beszédének utolsó, nemzetközi ügyekről szóló részében kiemelte, hogy Németországnak az eddigi kormányok irányvonalát követve továbbra is „hidakat kell építenie” az EU-ban, az összetűzések, hangos viták helyett a tárgyalásra, egyeztetésre kell törekednie.

A polgárok joggal várnak el cselekvőképességet az EU-tól, ezért a lisszaboni szerződés adta mozgásteret kihasználva ki kell terjeszteni a többségi döntéshozatalt. Ez erősíti, és nem gyengíti a szuverenitást− húzta alá Olaf Scholz.

Arról is szólt, hogy Németország elkötelezi magát a közösség alapját alkotó értékek, a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia és a jogállamiság mellett, és „védelmükben világosan és egyértelműen kiáll az Európai Bizottság mint a szerződések őre mellett”.

Borítókép: Olaf Scholz új német kancellár virágcsokrot ad át elődjének, Angela Merkelnek a kancellári hivatal átadási ünnepségén Berlinben 2021. december 8-án (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.