Pszichológiai segítségre szorulnak a német rendőrök

Szakszervezetek szerint komoly megterhelést jelentenek a tüntetéseken elkövetett atrocitások.

2021. 12. 29. 14:48
null
Berlin, 2021. december 18. Rendõrök elvisznek egy férfit a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások elleni tüntetésrõl Berlinben 2021. december 18-án. A rendõrség nem adott engedélyt a demonstrációra. MTI/AP/DPA/Fabian Sommer Fotó: Fabian Sommer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gewerkschaft der Polizei (GdP) nevű német rendőrszakszervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy komoly pszichológiai megterhelést jelent a rendőröknek a koronavírus elleni intézkedések miatti tiltakozások megfékezése 

– idézte a szakszervezetet a német Deutsche Welle hírportál.

Oliver Malchow, a német rendőri dolgozók érdekeit képviselő szervezet vezetője úgy nyilatkozott: „a tüntetések óriási terhelést rónak erőinkre, ugyanis egyik tartományból a másikba küldenek rendőrtiszteket a Németország-szerte zajló számos tüntetés kezelésére”. Hozzátette: „a vezetők keményen dolgoznak azon, hogy csökkentsék a munkatársaikra nehezedő nyomást, de ez egyre nehezebbé válik”. Malchow arra is rámutatott, hogy „stresszes helyzetekre, rendőrök elleni erőszakra, valamint verbális erőszakra és megaláztatásra nem csak a demonstrációk során kerül sor”.

Ez rendkívül megterhelővé teszi a bevetéseket 

– hangsúlyozta. 

A járvány körülbelül két évvel ezelőtti kitörése óta számtalan bezárás- és korlátozás-ellenes megmozdulásra került sor Németországban. Az elmúlt napokban egy újabb tiltakozási hullám következtében ezrek gyűltek össze több tucat városban, hogy felszólaljanak a járványügyi intézkedések ellen. 

A Deutsche Welle a német rendőrség adataira hivatkozva kiemelte, hogy csak Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány 20 városában több mint 15 ezren vonultak utcára. A keleti Brandenburg tartományban a rendőrség szerint mintegy 9000 tüntető tiltakozott. Sajtóhírek szerint a múlt héten tizenhárom rendőr megsérült a délnyugati Mannheim városában, amikor a tüntetők dühösen reagáltak arra, hogy a hatóságok megpróbáltak véget vetni a koronavírus-korlátozások elleni jogosulatlan felvonulásnak. Úgy tudni, Magdeburgban 3500-an és Rostockban is majdnem háromezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a járványügyi intézkedések ellen. Ugyanakkor komoly büntetésre számíthatnak azok, akik részt vesznek egy ilyen jogosulatlan demonstráción: ők akár 3000 eurós (több mint egymillió forint) pénzbírsággal is sújthatók. 

Borítókép: rendőrök elvisznek egy férfit a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások elleni tüntetésről Berlinben 2021. december 18-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Fabian Sommer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.