Putyin elnök hagyományos év végi sajtótájékoztatót tart

Az orosz elnök többek között az ukrajnai válságról és a Pekinggel való együttműködésről is beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 23. 13:30
Szevasztopol, 2021. november4. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz polgárháború (1918-1922) áldozatai emlékére tartott megemlékezésen a Krím-félszigeten lévõ Szevasztopolban 2021. november 4-én. Az orosz államfõ beszédében leszögezte, hogy a Krím "mindörökké összefonódott Oroszországgal". Ukrajna visszaköveteli az Oroszország által tõle 2014-ben elcsatolt félszigetet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtják Orosz Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin ma tartja hagyományos év végi sajtótájékoztatóját. Az eseményen szóba kerül minden fontosabb, Oroszországot érintő téma, így például az ukrajnai válság, Alekszej Navalnij mérgezésével kapcsolatos vádak, a Kínával folytatott együttműködés és az európai gázárrobbanás is.

Ukrajnai válság

Oroszországban az a benyomás alakult ki, hogy Ukrajnában egy harmadik hadművelet van előkészületben a Donyec-medence ellen − jelentette ki az elnök.

Putyin szerint Oroszországot arra figyelmeztetik, hogy ne avatkozzon be, de Moszkvának reagálnia kell. Elmondása szerint Oroszország és a Krím újraegyesítése nem szerepelt a napirenden az Ukrajnában Viktor Janukovics elnök ellen 2014-ben elkövetett „államcsíny” előtt. Janukovics pedig az ellenzék minden követelését elfogadta, három uniós ország kezessége mellett − emlékeztetett.

Az elnök az ukrajnai helyzet kapcsán kiemelte, Moszkvának biztonsági garanciákra van szüksége a nyugati hatalmaktól:

A Nyugatnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak − most azonnal, ahelyett, hogy tőlünk követelne ilyeneket − jelentette ki.

Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Fenyegetünk mi bárkit is? Oroszország túl nagynak tűnik a Nyugat számára, csak ez lehet a magyarázata a rá nehezedő állandó nyomásnak − mondta Putyin, aki ismételten elfogadhatatlannak nevezte a NATO keleti bővítésének folytatását.

Európai gázárrobbanás

Az orosz elnök az Európát érintő gázárrobbanásról is beszélt, kiemelte, nem a Gazprom orosz gázipari vállalat felelős az árak emelkedéséért, az ezzel ellentétes állításokat pedig hazugságnak és rágalomnak nevezte.

A Gazprom a hatályos szerződések alapján a partnereink által igényelt teljes mennyiséget leszállítja. És a teljes mennyiségen felül közel 12 vagy 20 százalékkal növelte a távoli külföldre irányuló szállításokat − mondta Putyin. 

Hozzátette, hogy a Gazpromnak teljesítenie kell a hosszú távú megállapodásokból eredő kötelezettségeit, mielőtt a spotpiacokra szállítana. Mint mondta, azok az országok, amelyek megkötötték a szerződéseket, mint például Németország, most sokkal alacsonyabb árakat élveznek, és így másoknak − Putyin szerint Ukrajnának − nyereségesen adhatják el a gázt.

Moszkva és Peking együttműködése

Oroszország elnöke a Kínával való biztonsági együttműködésről is szót ejtett, Moszkva és Peking által közösen fejlesztett csúcstechnológiájú fegyverek gyártását is kilátásba helyezte.

Hozzátette, hogy a két ország között kooperáció van az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is. Az orosz és a kínai fegyveres erők közös gyakorlatokat tartanak, közösen vesznek részt nemzetközi katonai játékokban, valamint tengeri és légi járőrözésben.

Putyin szerint a két ország abszolút átfogó, stratégiai jellegű partnerséget alakított ki, amely komoly stabilizáló tényező a nemzetközi színtéren.

Az orosz elnök az együttműködés jegyében elítélte a nyugati államok által kezdeményezett, a pekingi olimpiát érintő diplomáciai bojkottot, ezt elfogadhatatlan és hibás döntésnek nevezte. Putyin szerint a politikai bojkott célja Kína fejlődésének feltartóztatása. Úgy vélekedett, hogy a kínai gazdaság mindenképpen az első lesz a világon.

A sportnak, csakúgy, mint a művészetnek, egyesítenie kell az embereket, nem pedig problémákat teremteni a népek és az államok között − hangsúlyozta.

Navalnij-ügy

Az elnök Alekszej Navalnij megmérgezésével kapcsolatban is beszélt, az ennek kapcsán az orosz államot ért vádakat határozottan elutasította, majd hozzátette, nincs semmilyen bizonyíték, amely ezeket megerősítené. Putyin arra is felhívta a figyelmet, hogy Navalnij köztörvényes bűncselekményeket követett el politikai tevékenység mögé bújva.

A jogi és magánszemélyek idegen ügynöknek minősítéséről szólva emlékeztetett arra, hogy erről rendelkező törvényt elsőként az Egyesült Államokban, a harmincas években fogadtak el. Mint mondta, ezek aránya Oroszországban éppen ugyanakkora, mint a tengerentúlon. A különbség szerinte annyi, hogy Oroszországban nem tiltják az idegen ügynökök tevékenységét, az amerikai jogrend szerint pedig ezért a tevékenységért szabadságvesztés is kiszabható.

Hagyományos értékek védelme

Az elnök szót emelt a nyugatról érkező, hagyományos értékekkel szembeni támadás ellen is, szerinte Oroszországnak meg kell találnia − ahogy fogalmazott − a „gender-obskurantizmus” ellenszerét. Arra figyelmeztetett, hogy a női sport meg fog szűnni, ha engedélyezik a magukat nőként azonosító férfiak részvételét a versenyben.

Én annak a hagyományos megközelítésnek a híve vagyok, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi. Az anya az anya, az apa pedig apa. És remélem, hogy társadalmunkban megvan a belső morális védelem, amelyet az Oroszországi Föderáció felekezetei diktálnak − mondta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz polgárháború (1918–1922) áldozatai emlékére tartott megemlékezésen a Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban 2021. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.