Saját ENSZ-nagykövetet akarnak maguknak az afganisztáni tálibok

Az iszlamisták nyomása miatt Gulám Iszacsai lemondott tisztségéről, a tálibok Szuhail Sahínt neveznék ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 18. 11:46
null
Moszkva, 2021. július 9. Szuhail Sahín, Mavlavi Sahabuddin Dilavar és Mohammad Naim, az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodája küldöttségének tagjai (b-j) egy moszkvai sajtóértekezletre érkeznek 2021. július 9-én. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott az afgán ENSZ-nagykövet annak nyomán, hogy az Afganisztánban augusztusban hatalomra került radikális iszlamista tálibok saját küldöttükkel akarták leváltani. Farhan Hak, a világszervezet szóvivője pénteken ismertette, hogy Gulám Iszacsai afgán nagykövet a héten lemondott megbízatásáról. Az ENSZ-hez akkreditált afgán diplomáciai misszió a Twitteren közölte, hogy Iszacsai helyét Naszír Faik fogja átvenni ügyvivőként. Hozzátette, hogy Afganisztán képviselete továbbra is képviselni fogja az afgán nép aggodalmait és legitim követeléseit a világszervezetnél.

A tálibok vezetése azonban saját emberét akarja a radikálisok korábbi szóvivője, Szuhail Sahín személyében a dél-ázsiai ország ENSZ-nagyköveti posztjára ültetni.

Iszacsai már régóta szolgál diplomataként a világszervezetnél, a nagyköveti tisztségre pedig tavaly júniusban nevezte ki Asraf Gáni, akinek kormánya az amerikai csapatkivonás és a tálibok katonai sikerei nyomán idén augusztusban megbukott. A radikális iszlamisták kormánya lépéseket tett Iszacsai megbízatásának visszavonása érdekében, de az ENSZ közgyűlése december 6-án elnapolta a kérdést, így a diplomata megtarthatta hivatalát. Egyetlen ország sem ismeri el Afganisztán új urait, a tálibokat.

Borítókép: Szuhail Sahín, Mavlavi Sahabuddin Dilavar és Mohammad Naim, az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodája küldöttségének tagjai (balról jobbra) egy moszkvai sajtóértekezletre érkeznek 2021. július 9-én (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.