időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Szijjártó: Magyarország gyorssegélyt küld a Fülöp-szigetekre

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.19. 15:40 2021.12.19. 16:44
Szijjártó: Magyarország gyorssegélyt küld a Fülöp-szigetekre

Magyarország húszmillió forint gyorssegélyt küld a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba került embereknek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán. Szijjártó Péter a bejegyzésben emlékeztetett: az elmúlt napokban súlyos természeti katasztrófa érte a Fülöp-szigeteket. Tájfun söpört végig az országon, sokan meghaltak, „a brutális pusztítás” tízezreket tett hajléktalanná, és a katasztrófa sújtotta településeken nincs áramszolgáltatás, nem működik az infrastruktúra sem.

Alig pár nappal karácsony előtt emberek százezrei szembesülnek rettenetes nehézségekkel

– hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: annak érdekében, hogy könnyítsen terheiken, Magyarország gyorssegélyt küld a bajba került embereknek.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Magyarország ötmillió forintot biztosít a Fülöp-szigeteki Karitásznak arra, hogy a nehéz helyzetbe került családoknak élelmiszercsomagokat állítsanak össze, és 15 millió forintot küld a katolikus érsekségnek Cebu szigetére, hogy helyre tudják állítani megrongálódott templomaikat.

A Rai tájfun péntek éjjel hagyta el az országot a Dél-kínai-tenger partjainál, miután átsöpört a déli és középső szigeteken fekvő tartományokon, ahonnan előzőleg több mint 300 ezer embert menekítettek ki. A tájfunt kísérő szelek sebessége 195 kilométer per órát, a széllökéseké pedig a 270 km/órát is elérte. Az elmúlt években ez volt az egyik erősebb szélvihar a Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger között fekvő délkelet-ázsiai szigeteken. A szélvihar csütörtökön csapott le az ország délkeleti részén fekvő Siargao szigetére, de a távközlési fennakadások miatt két nap után sem ismert az áldozatok pontos száma és a károk mértéke.

A kormány katasztrófaelhárítási hivatala szerint legalább 31 ember halt meg, legalább hárman megsérültek és egy ember eltűnt.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartják nyilván, azaz ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir–Simpson skálán. Évente átlagosan öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte. A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely körülbelül 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének kilencven százaléka zajlik.

Borítókép: Egy viskó romjai a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Cebuban 2021. december 17-én, miután a Rai tájfun végigsöpört a térségen (Fotó: MTI/AP/Jay Labra)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.