Szlovénia is szigorít járványügyi intézkedésein az ünnepekre

A ljubljanai kormány csütörtökön döntött az újabb korlátozások bevezetéséről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 23. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt – közölte a ljubljanai kormány csütörtökön.

Nyilvános és sporteseményeken védettségi igazolással is legfeljebb 750-en vehetnek részt. Azoknak, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a fertőzésen, 24 óránál nem régebbi negatív antigéngyorsteszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. Ez a szolgáltatások igénybevételére is vonatkozik. Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés. A vendéglátóhelyek nyitvatartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek – függetlenül attól, rendelkeznek-e Covid-igazolvánnyal –, belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk.

A rendelet az ünnepi időszakra azt is előírja, hogy a családi összejöveteleken legfeljebb három háztartás tagjai vehetnek részt. Javasolják, hogy előtte valamennyi, hat éven felüli személy tesztelje magát.

Csütörtökre 1124 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 624 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 245 897-en kaptak védőoltást, közülük 1 183 969-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában, bár csökken a napi új fertőzöttek száma, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3831 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19 betegségben 53-an hunytak el. Kórházban 1981 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 249 190-en kaptak védőoltást, közülük 2 112 745-en már a második adagot is felvették.

Az országban a legtöbb városban lesznek szabadtéri szilveszteri programok. A válságstáb engedélyezte a vendéglátóhelyek nyitvatartásának meghosszabbítását is szenteste és szilveszter éjszaka. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az országban lassult a járvány terjedése. Ezzel azonban nem értenek egyet a szakemberek. Az elmúlt két hétben a fertőződések százezer lakosra vetített száma 1066 volt, a pozitív tesztek aránya 34 százalék és naponta átlagban ötvenen halnak meg a Covid-betegség szövődményeiben – hangoztatták, megjegyezve, hogy bár valóban csökkent a kórházak leterheltsége, ezek a számok még mindig nagyon magasak.

Borítókép: Szlovénia szigorít a járványügyi intézkedéseken (Fotó: Reuters/Hannah McKay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.