Tömegesen érkeznek oltatlanok Romániába

Az alacsony, alig negyven százalékos átoltottságú Romániában a fiktív oltások is gondot jelentenek.

null
Bukarest, 2021. december 6. A koronavírus elleni oltóanyag üres fioláiból összeállított karácsonyfa mellett egy egészségügyi dolgozó egy bukaresti oltóközpontban 2021. decemebr 6-án. Az egyik legnagyobb bukaresti oltóközpont dolgozói 2021 márciusa óta gyûjtött 19 ezer üvegcsébõl rakta össze a három méter magas karácsonyfát, többükbe színes LED-égõket is elhelyeztek. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oltatlan román állampolgárok tízezrei érkeztek külföldről Romániába az utóbbi néhány napban, s várhatóan további tízezrek lépik át a határt karácsonyig. Azokról a Nyugat-Európában dolgozó románokról van szó, akik évente ebben az ünnepi az időszakban látogatnak haza. A határőröket is meglepetésként érte az oltatlanok nagy aránya. A jelenlegi román szabályok értelmében, aki nincs beoltva koronavírus ellen, és negatív PCR-tesztet sem tud felmutatni, az országba való belépést követően karanténba kell vonulnia. 

Az ellenőrzések miatt a magyar–román határnál is óriási autósorok alakultak ki a hétvégén, helyenként több órás volt a várakozás. 

December 20-tól egy digitális formanyomtatványt is ki kell tölteniük a Romániába utazóknak. Az intézkedés célja, hogy segítse az egészségügyi illetékeseket esetleges járványügyi ankétok elvégzésében, a kontaktkutatásban, a járványügyi határozatok meghozatalában, közlésében.

Közben zajlik a politikai vita a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről. Vass Levente egészségügyi államtitkár, az Erdélyi Magyar Televízió 24 plusz című műsorában a kormánykoalíciós partner Szociáldemokrata Pártot okolta a dokumentum törvényi kereteit megteremtő parlamenti döntés késlekedése miatt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa szerint a Covid-igazolvány lehetőséget biztosít a beoltottak számára, hogy normális, korlátozások nélküli életet éljenek.

Az alacsony, alig negyven százalékos átoltottságú Romániában a fiktív oltások is gondot jelentenek. Ez ügyben közel másfél ezer gyanúsított ellen zajlik vizsgálat és több mint ötszáz bűnvádi dossziét állítottak. Lucian Bode belügyminiszter egy televíziós interjúban azt mondta, a mosdókagylóba öntött koronavírus elleni vakcinák terén Románia első helyen áll Európában. 

A bűnözés nem szűnt meg a pandémia idején, épp ellenkezőleg, korszerűbbé vált 

– idézte a Krónika című erdélyi napilap a tárcavezetőt. A „mosdókagylós oltás” néven elhíresült romániai gyakorlat azt jelenti, hogy az oltópontok személyzete csúszópénz fejében oltási igazolást állít ki, de az oltóanyagot a lefolyóba önti. A román hatóságok szerint akár több tízezer hamis igazolást is kiállíthattak az országban.

 

Borítókép: a koronavírus elleni oltóanyag üres fioláiból összeállított karácsonyfa mellett egy egészségügyi dolgozó egy bukaresti oltóközpontban. Az egyik legnagyobb bukaresti oltóközpont dolgozói 2021 márciusa óta gyűjtött 19 ezer üvegcséből rakták össze a három méter magas karácsonyfát, többükbe színes LED-égőket is tettek (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.