Vesztésre állnak a dán értékek

A bíróság elítélte a gyermekházasság ellen fellépő volt minisztert.

2021. 12. 15. 9:04
Stojberg
Former Danish Immigration Minister Inger Stojberg is pictured on September 2, 2021 at Eigtveds Warehouse in Copenhagen, where she faces an impeachment trial over her policy of separating asylum seeking couples who arrived in the country. (Photo by Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán értékek szenvedtek vereséget

– hangsúlyozta Inger Stöjberg, a skandináv ország volt bevándorlásügyi miniszter, miután hétfőn elítélték, mert hivatali idejében, még 2016-ban úgy rendelkezett, hogy a menedékkérelmi eljárás alatt el kell választani a férjüktől azokat a feleségeket, akik kiskorúak – adta hírül a dán közszolgálati rádió.

A DR tudósítása szerint a dán legfelsőbb bíróság azt állapította meg, hogy Sjöberg bűnös a miniszteri felelősségről szóló törvény megsértésében, ezért 60 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A volt minisztert meglepte az ítélet, amelynek kihirdetésé után úgy nyilatkozott, hogy nem csak ő vesztett, hanem a dán értékek is, de emelt fővel vállalja a büntetést.

Egyszerűen úgy gondolom, hogy az embernek erkölcsi és emberi kötelessége megvédeni a lányokat.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, az ex miniszter II. Margit királynőhöz fordulhat kegyelemért.

Fõként Szíriából és Irakból érkezõ migránsok egy rendõrautó mellett ülnek a dániai Padborg melletti E45-ös autóúton 2015. szeptember 9-én. Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker

Stöjberg még 2016-ban úgy nyilatkozott, teljesen elfogadhatatlan, hogy a dán menekültügyi rendszerben együtt élhessenek férfiak gyermekekkel, és felszólította a bevándorlási hivatalt, biztosítson külön szállást ezeknek a lányoknak.

A baloldal azonban nem nézte jó szemmel a miniszter intézkedését, így mind a posztjáról eltávolították, mind pedig párttagságától is megfosztották.

A dán országgyűlés, a Folketing elsöprő többségben februárban megszavazta, hogy bírósági eljárást kezdeményezzen a korábbi bevándorlási miniszter ellen. Mielőtt leállították volna Sjöberg politikáját, összesen 23 kiskorú feleségnek sikerült biztosítani az önálló életet. A szétválasztott párok később kárpótlást kaptak a hivataltól, egyik esetben például 27.000 dán koronát, azaz körülbelül 1,3 millió forintot.

Ugyanezt a hírt a Telex.hu a BBC tudósítása alapján úgy interpretálta, hogy a volt dán bevándorlási miniszter törvénytelenül választott szét egymástól menekült párokat, ezért a bíróság 60 napos letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Ugyan idézték Inger Stöjberg nyilatkozatát, miszerint meglepte az ítélet, mert az intézkedéssel a gyermekházasságok ellen akartak küzdeni, de utána azt hangsúlyozták, hogy a dán jobbközép kormány bevándorlási minisztere – aki egyébként egy baloldali-liberális párt politikusa, de ezt a telex nem említette - tucatnyi korlátozó intézkedést vezetett be a bevándorlás ellen. Ezek része volt az, hogy egy 2016. februári rendelete szerint a 18 év alatti házas menekülteket nem lehetett házastársukkal együtt elhelyezni. Az érzelmi hangolás érdekében egy olyan példát is említett a telex, hogy a 23 szétválasztott bevándorló pár egyike, a Szíriából érkezett akkor 17 éves Rimaz Alkayal és a 26 éves Alnour Alwan négy hónapig kényszerült külön élni, annak ellenére, hogy a nő gyermeket várt.

Borítókép: Inger Støjberg, volt dán bevándorlásért felelős miniszter 2021. szeptember 2-án részt vesz az ellene indított eljárás egyik tárgyalásán Koppenhágában. (Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.