időjárás -4°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Vízágyút is bevetettek Brüsszelben a tüntetők ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.05. 20:01 2021.12.05. 20:11
Vízágyút is bevetettek Brüsszelben a tüntetők ellen

A rendőrség vízágyút is bevetett Brüsszelben a járványügyi intézkedések ellen tüntetők közé keveredett rendbontók oszlatására – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga hetilap vasárnap. A beszámoló szerint mintegy nyolcezren gyűltek össze vasárnap délután a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett friss belga szabályozások, valamint a kilátásba helyezett kötelező beoltás ellen tiltakozva a belga főváros északi pályaudvara mellett, hogy onnan az Európai Unió intézményeinek is otthont adó városrészbe vonuljanak. A menet elején a kötelező oltás ellen tiltakozó ápolók és tűzoltók vonultak. 

A tüntetők egy csoportja kukákból és egyéb utcán található tárgyból barikádokat épített, petárdákat gyújtott, tűzijátékot lőtt ki és éles szóváltásba keveredett a rendőrökkel, akik később könnygázt és vízágyút is használtak a távozásra felszólító utasítást megtagadók ellen.

A rendőrség drónokat és egy helikoptert is bevetett a helyszín biztosítására és a rendbontók azonosítására. Előállításról egyelőre nem érkeztek jelentések. A vasárnapihoz hasonló rendbontás november 21-én fordult elő Brüsszelben, szintén a belga kormány járványügyi intézkedései elleni tüntetés alkalmával. Az akkor mintegy 35 ezer fős megmozdulást követően 44 embert állítottak elő.

Belgium legutóbb pénteken szigorított a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó szabályokon a fertőzések növekvő száma és az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt.

Az intézkedések között szerepelt, hogy a maszk beltéri viselésére vonatkozó kötelezettséget hatéves kortól a gyermekekre is kiterjesztették, az óvodákban és az általános iskolákban a karácsonyi szünet egy héttel korábban, már december 18-án megkezdődik, valamint a 400 főnél több vendéget számláló beltéri rendezvényeket el kell halasztani. 

A belga közegészségügyi intézet legfrissebb jelentése szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma a hét folyamán 17 823 volt Belgiumban. Négy százalékkal több, mint az előző héten. Kórházban 3604 beteget ápolnak, ebből 803 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat emelkedett a héten. Naponta átlagosan 47-en halnak meg Belgiumban a vírus okozta szövődményekben, ami 27 százalékkal haladja meg az előző hétnapos periódus adatait. A járvány kezdete óta 27 167-en haltak meg a szövődményekben és 1 827 467-en fertőződtek meg a koronavírussal Belgiumban.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)