A pápa szerint egoista, aki nem vállal gyereket

A katolikus egyházfő úgy véli: a kutyák és a macskák átvették a gyermekek helyét a családokban.

2022. 01. 05. 17:39
FERENC pápa
Vatikánváros, 2021. december 25. Ferenc pápa elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyérõl karácsony elsõ napján, 2021. december 25-én. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mostoha civilizáció vagyunk 

– jelentette ki a katolikus egyházfő az év első szerdai általános kihallgatásán a VI. Pál Teremben. Ferenc pápától cseppet sem idegen a közvetlenség, ahogyan a gyermekekről lemondó modern tárdalalom lélekrajzát elemzi. – Önző társadalomban élünk, ahol a gyermekvállalás helyett a családok inkább kutyát és macskát tartanak. Akár megmosolyogtató is lehetne, de sajnos ez az igazság – elemezte a „demográfiai tél” okait a pápa. 

Az apaság és anyaság szépségéről való lemondás embertelenné és elöregedetté teszi a társadalmakat, szenved az a nemzet, ahol nincsenek utódok. 

Az egyházfő Szent József közbenjárását kérte a családok lelkiismeretének felébresztésére, hogy a házaspárok visszaszerezzék a gyermekvállaláshoz szükséges bátorságot és az utódok utáni vágyat. Az emberi élet beteljesedését a gyermekek jelentik. – Aki házasságot köt, az a gyermekvállalás perspektívájában tegye, hiszen ők lesznek azok, akik életünk utolsó perceiben elkísérnek minket – mondta Bergoglio. 

– Ha nem lehet gyermeketek, akkor fogadjatok örökbe 

– biztatta a fiatalokat a pápa. 

Nem vitás, hogy bizonytalan és veszélyekkel jár, de az apaságról és az anyaságról való lemondás sokkal keservesebb. A gyermekek örökbefogadása a befogadás legszebb emberi gesztusa – mondta a Szent Józsefről szóló katekézisében az egyházfő. Szent József bár nem volt vér szerinti apja, mégis befogadta és végtelen szeretettel gondját viselte Jézusnak.

Borítókép: Ferenc pápa elmondja hagyományos karácsonyi urbi et orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről karácsony első napján, 2021. december 25-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.