időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A vírustagadó AUR-nak kedvez a román válság

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.01.27. 15:30 2022.01.27. 15:36
A vírustagadó AUR-nak kedvez a román válság

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) népszerűségének növekedése Romániában. Egy friss felmérés szerint 

a George Simion vezette párt három hónap alatt két és fél százalékkal tudott javítani megítélésén, s jelenleg a második helyen áll a politikai formációk támogatottsági listáján 20,6 százalékkal.

A tabellát továbbra is a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt vezeti 34 százalékos népszerűséggel. A kormánykoalíciót erősítő, és jelenleg a miniszterelnököt is adó nemzeti liberálisok a harmadikok a listán, közel 17 százalékkal. Remus Stefureac, a felmérést végző Inscop közvélemény-kutató cég vezetője a hatalmon lévő pártok közötti konfliktusokkal és a magas energiaszámlák okozta válsággal, a különböző kezeletlen szociális problémákkal magyarázta az AUR népszerűségének folyamatos emelkedését.

Simionék hangos, időnként botrányos akciókat szerveztek a járványügyi szigorítások ellen. 

Tavaly decemberben az AUR politikusai és szimpatizánsai erőszakkal jutottak be a bukaresti parlament udvarára, majd a törvényhozás épületébe próbáltak bevonulni, ahol a képviselők a Covid-igazolvány kötelezővé tételéről terveztek vitát. A párt legutóbb azzal váltott ki tiltakozást – többek között a romániai zsidó szervezetek és az Egyesült Államok nagykövetsége részéről –, hogy a holokauszt történetét olyan mellékes témának nevezte, amelynek tervezett tantárggyá nyilvánítása rontja az iskolai oktatás minőségét. Az AUR az elmúlt napokban tiszteletbeli elnökévé választotta Calin Georgescut, aki a politikai merényleteket is elkövető egykori vasgárdista vezér, Corneliu Zelea Codreanu, valamint a legalább háromszázezer zsidó haláláért felelős, háborús bűnökért elítélt és kivégzett Ion Antonescu tisztelője. 

A párt több, később parlamenti képviselővé, szenátorrá választott néhány politikusa jelen volt a 2019. június 6-i úzvölgyi temetőfoglalásnál, amikor a székely tiltakozás ellenére ortodox szertartás szerint felszentelték a román parcellát és emlékművet. 

Az AUR azóta több alkalommal is koszorúzott a temetőben.

Borítókép: Tüntetők a román kormány járványügyi intézkedései ellen tiltakoznak Bukarestben 2021. október 2-án. A demonstrációt több nacionalista szervezet, köztük a 2020 decemberében parlamenti képviseletet szerzett Románok Egyesüléséért Szövetség szervezte (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.