A vírustagadó AUR-nak kedvez a román válság

A párt több politikusa is jelen volt a 2019. június 6-i úzvölgyi temetőfoglalásnál Székelyföldön.

Bukarest, 2021. október 3. Tüntetők a Florin Citu vezette román kormány járványügyi intézkedései ellen tiltakoznak Bukarestben 2021. október 2-án. A demonstrációt több nacionalista szervezet, köztük a 2020. decemberében parlamenti képviseletet szerzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az úzvölgyi temetőgyalázásról elhíresült Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) népszerűségének növekedése Romániában. Egy friss felmérés szerint 

a George Simion vezette párt három hónap alatt két és fél százalékkal tudott javítani megítélésén, s jelenleg a második helyen áll a politikai formációk támogatottsági listáján 20,6 százalékkal.

A tabellát továbbra is a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt vezeti 34 százalékos népszerűséggel. A kormánykoalíciót erősítő, és jelenleg a miniszterelnököt is adó nemzeti liberálisok a harmadikok a listán, közel 17 százalékkal. Remus Stefureac, a felmérést végző Inscop közvélemény-kutató cég vezetője a hatalmon lévő pártok közötti konfliktusokkal és a magas energiaszámlák okozta válsággal, a különböző kezeletlen szociális problémákkal magyarázta az AUR népszerűségének folyamatos emelkedését.

Simionék hangos, időnként botrányos akciókat szerveztek a járványügyi szigorítások ellen. 

Tavaly decemberben az AUR politikusai és szimpatizánsai erőszakkal jutottak be a bukaresti parlament udvarára, majd a törvényhozás épületébe próbáltak bevonulni, ahol a képviselők a Covid-igazolvány kötelezővé tételéről terveztek vitát. A párt legutóbb azzal váltott ki tiltakozást – többek között a romániai zsidó szervezetek és az Egyesült Államok nagykövetsége részéről –, hogy a holokauszt történetét olyan mellékes témának nevezte, amelynek tervezett tantárggyá nyilvánítása rontja az iskolai oktatás minőségét. Az AUR az elmúlt napokban tiszteletbeli elnökévé választotta Calin Georgescut, aki a politikai merényleteket is elkövető egykori vasgárdista vezér, Corneliu Zelea Codreanu, valamint a legalább háromszázezer zsidó haláláért felelős, háborús bűnökért elítélt és kivégzett Ion Antonescu tisztelője. 

A párt több, később parlamenti képviselővé, szenátorrá választott néhány politikusa jelen volt a 2019. június 6-i úzvölgyi temetőfoglalásnál, amikor a székely tiltakozás ellenére ortodox szertartás szerint felszentelték a román parcellát és emlékművet. 

Az AUR azóta több alkalommal is koszorúzott a temetőben.

Borítókép: Tüntetők a román kormány járványügyi intézkedései ellen tiltakoznak Bukarestben 2021. október 2-án. A demonstrációt több nacionalista szervezet, köztük a 2020 decemberében parlamenti képviseletet szerzett Románok Egyesüléséért Szövetség szervezte (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.