időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

A visszatérésére készül Hillary Clinton?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.18. 20:34 2022.01.18. 20:57
A visszatérésére készül Hillary Clinton?

Nem kizárt, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton és Donald Trump ismét megmérkőzik egymással, amennyiben a demokraták rosszul szerepelnek a félidős kongresszusi választásokon – jelentette ki Dick Morris, Bill Clinton volt amerikai elnök egykori főtanácsadója a WABC New York-i rádióállomásnak adott interjújában. A beszélgetésben Morris úgy vélte,

egy esetleges demokrata kudarc a novemberi, úgynevezett félidős – tehát a választási ciklus félidejében tartandó – kongresszusi választásokon könnyen Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök ellen hangolhatja a Demokrata Pártot. Ez pedig Hillary Clinton malmára hajtaná a vizet.

Hillary Clinton a 2016-os elnökválasztáson Donald Trump republikánus jelölttel szemben alulmaradt, korábban pedig a pártja elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben Barack Obamával szemben veszített. Dick Morris úgy vélte, Hillary Clinton stratégiája azon alapszik, hogy magát a demokraták előtt Biden legesélyesebb alternatívájaként állítsa be.

– Minél rosszabban szerepel (Biden), annál jobban jön ki belőle (Clinton)

– fogalmazott Morris. Leszögezte: egyetlen ember képes ilyen stratégiát felállítani, és az Bill Clinton volt elnök. Rámutatott arra is, hogy a 74 éves Bill Clinton szintén igyekszik ellensúlyozni a Demokrata Párton belül kialakult radikális baloldali csoportot, amelyet nem minden demokrata párti szavazó néz jó szemmel. Morris úgy vélte, ez a csoport okozta a néhány héttel ezelőtti időszaki választások demokrata szempontból katasztrofális eredményét is.

Jóllehet Hillary Clinton egyelőre nem beszélt arról, hogy indulna-e a 2024-es elnökválasztáson, már többször is nyilvánosan hangsúlyozta a félidős választások fontosságát.

Mindeközben a Politico című amerikai lap magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Clinton házaspár vélhetően vissza akar térni a politikába.

Donald Trump egyelőre szintén nem jelezte indulási szándékát, ám nyilvánosság előtt már többször említette, hogy fontolgatja az újabb megméretést.

– Azt hiszem, őszintén szólva, sokan örülnének egy ilyen döntésnek, és lehet, hogy majd visszatérek rá a félidős választások után

– fogalmazott Trump.

A legutóbbi felmérések szerint a republikánus párton belül egyelőre Trumpnak van a legtöbb esélye a győzelemre. Ezt támasztja alá a Reuters brit hírügynökség decemberi egyik közvélemény-kutatása is, mely szerint a republikánusok 54 százaléka választaná a volt elnököt, 11 százalékuk pedig Ron DeSantis floridai kormányzót. A Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből az is kiderült, hogy 2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a Demokrata Párt kilencszázalékos előnyről ötszázalékos hátrányba került a republikánusokkal szemben. A Gallup közlése szerint 1991 óta – amióta az intézet rendszeresen méri az Egyesült Államokban a pártok támogatottságát – ez a legnagyobb arányú változás a pártok támogatottságában.

Borítókép: Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter 2020. február 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)