Az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek Horvátországban

A lakosság közel fele még nem kapott oltást, a harmadik oltást felvevők száma rendkívül alacsony.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 20:13
BEROS, Vili
Zágráb, 2021. november 4. A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek Zágrábban 2021. november 4-én. A drasztikusan növekvő esetszámok miatt Horvátországban újabb szigorításokat terveznek bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésére. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter elmondta, hogy az előző 24 órában 6310 új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta a legtöbbet, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en haltak meg. MTI/AP/Darko Bandi Fotó: Darko Bandic Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban a lakosság alacsony átoltottsága miatt egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon – jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén. Egy olyan országban, mint Horvátország, ahol a lakosság közel fele még nem kapott oltást, a szakma továbbra is a járványügyi intézkedések betartását javasolja a koronavírus terjedésének megfékezésére – mondta a tárcavezető. Mindazonáltal hozzátette:

az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának nagymértékű növekedése ellenére nem emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

A Covid-osztályok leterheltsége országos szinten 53,4 százalék – mutatott rá Beros. Azok, akik omikron vírusfertőzéssel kerülnek kórházba, többségében idősek vagy oltatlanok, más kísérőbetegségekkel – hangsúlyozta a miniszter, és ismételten a harmadik oltás felvételére szólított fel. A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 17 489 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és a vírus okozta Covid–19 betegségben 43-an hunytak el. A hivatalos statisztikába – most először – beleszámolták az antigéngyorstesztek eredményét is. Kórházban 1792 beteget ápolnak, közülük 195-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 284 821-en kaptak védőoltást, közülük 2 191 216-an már a második adagot is beadatták maguknak.

Az erősítő oltást több mint 700 ezren vették fel eddig.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 10 288 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és hét beteg halt meg. Kórházban 580 beteget ápolnak, közülük 150-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 258 552-en kaptak védőoltást, közülük 1 205 178-an mindkét adagot felvették. Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter szerint a „helyzet nem egyszerű” az országban, de sikerült kezelniük az omikron variáns okozta ötödik hullám kihívásait.

– Nyitva tartanak az iskolák, lehetőség van kulturális és sporttevékenységre, szinte normális kerékvágásban folyik az élet

– mondta.

Úgy vélte: az ötödik hullám tetőzése február első hetére várható, míg a kórházban kezelt betegek száma talán a hónap közepén lesz a legkritikusabb.

Borítókép: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek Zágrábban 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Bandi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.