időjárás 26°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet tankolni a benzinkutakon

Az Egyesült Államok F–15 vadászgépeket vezényelt a Baltikumba

MTI
2022.01.26. 18:06 2022.01.26. 18:31
Az Egyesült Államok F–15 vadászgépeket vezényelt a Baltikumba

Hat amerikai F–15E Strike Eagle vadászgép szállt le szerdán egy észtországi légitámaszponton, a gépek a jövő hét végéig a Baltikumban maradnak. A NATO hétfőn közölte, hogy készenlétbe helyezi erőit, és több hadihajóval és harci repülőgéppel megerősíti kelet-európai jelenlétét. A műveletet Oroszország az ukrán határ közelében történt orosz csapatösszevonás miatti nyugati hisztériának nevezte. A hétfői közlemény nem említette vadászgépek Észtországba vezénylését.

A hat F–15-ös gép a baltikumi légi rendészet keretében teljesít szolgálatot – közölte a NATO Szövetséges Légierő-parancsnoksága. A baltikumi légi rendészet feladatait december óta a belga légierő F–16-os gépei látják el. A három egykori szovjetköztársaság – jelenleg NATO- és EU-tag – Észtország, Lettország és Litvánia nem állított hadrendbe vadászgépeket, így 2004 óta légvédelmüket a többi tagállam felváltva biztosítja. A misszióban részt vevő gépek bázisa az észtországi semari és a litvániai siauliai légitámaszpont.

A NATO korábban közölte, hogy Dánia négy F–16 vadászgépet vezényel csütörtökön a litvániai Siauliainál működő légi támaszpontra. A harci gépek a baltikumi légi rendészet feladatain túl részt vesznek az Astute Protector kódnevű hadgyakorlaton is – közölte a szövetséges parancsnokság.

 

Borítókép: F–15-ösök érkeznek a Baltikumba. (Fotó: Facebook: NATO Allied Air Command)