Brit állampolgárságú muszlim volt a texasi túszejtő

Még mindig homályosak a szombati túszejtő indítékai.

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 10:48
null
US-CRIME-RELIGION-JUDAISM Fotó: ANDY JACOBSOHN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brit állampolgárságú muszlim volt az a férfi, aki szombaton négy embert túszul ejtett egy texasi zsinagógában, hogy egy al-Kaidához köthető pakisztáni származású nő elengedését követelje. Az elkövetőt korábban a hatóságok nem nevezték meg, de azóta Malik Faisal Akramként azonosították. A 44 esztendős férfi mindössze két héttel korábban érkezett a New York-i repülőtérre. A BBC információi szerint a tettes halálhírét testvére is megerősítette, egyben elnézést kért az áldozatoktól.

Sajtóinformációk szerint a túszejtő a fegyvereit már az Egyesült Államokban vásárolhatta, robbanóanyagot viszont nem találtak nála. A hatóságok előtt nem volt ismert, úgy tűnik, korábban nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Még mindig homály fedi indítékait.

Állítólag nem feltétlenül a zsidók álltak a célkeresztjében, bár a túszejtés során tett antiszemita kijelentéseket. Az akciója során Malik Faisal Akram azt követelte, hogy engedjék szabadon Aafia Siddiquit, akit 2010-ben a manhattani bíróság 86 évnyi börtönbüntetésre ítélt azzal a váddal, hogy két évvel korábban Afganisztánban fogva tartott amerikai katonatiszteket akart lelőni az afgán rendőrség egyik kihallgatószobájában, illetve támogatta az al-Kaida terrorszervezetet. A férfi azt állította, hogy az elítélt nő testvére, ez azonban azonosítása után megdőlt. Testvére azt állítja, hogy az elkövető mentális betegséggel küzdött. Állítólag kapcsolatban voltak vele a túszejtés során, megpróbálták meggyőzni, de hajthatatlannak bizonyult. Bár a testvére arról beszélt, biztos volt benne, hogy nem fog bántani senkit, az FBI szerint a tárgyalások végén nagyon agresszívvé és fenyegetővé vált. 

Joe Biden amerikai elnök mindenesetre terrortámadásnak nevezte a történteket.

 

Borítókép: A SWAT egységei a támadás helyszínén. (Fotó: Andy Jacobshon/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.